Clicky


Afvalinzamelaar rijdt bewust met Scania CNG

Afvalinzamelaar rijdt bewust met Scania CNG
24-06-2011 09:26 | SCANIA | auteur de redactie
Omrin, inzamelaar en verwerker van huishoudelijk- en bedrijfsafval is vooruitstrevend met de inzet van voertuigen die rijden op alternatieve brandstoffen. Eén van deze alternatieve brandstoffen is biogas. Omrin testte uitvoerig met een Scania P310 CNG (aardgas) – CBG (biogas) trekker. Het voertuig werd hierbij niet ontzien en werd met volle belading bereden over diverse dagelijkse routes.

Ondermeer werd het afval van het overslagstation in Leeuwarden naar Ecopark De Wierde bij Oudehaske vervoerd in een perstrailer. In de toekomst moet er ook gereden gaan worden met een walking floor tussen Oudehaske en Harlingen. Omrin had al eerder geëxperimenteerd met een gasvariant van andere truckmerken, maar was zeer te spreken over de kracht en het koppel van de Scania CNG trekker, die niet onder doet voor de dieselvariant. De inzet van de CNG trekker levert een CO² reductie op van maximaal 70% ten opzichte van een gelijkwaardige diesel vrachtauto.



De Scania P310 CNG is voorzien van een 305 pk motor in combinatie met een Allison volautomatische versnellingsbak en uitgerust met 8x 80 liter gastanks aan het chassis. Op het Ecopark heeft Omrin een eigen scheidings- en bewerkingsinstallatie die 17 miljoen Nm³ biogas produceert door het vergisten van de organische fractie uit het restafval. Dit wordt deels omgezet in stroom en in de nabije toekomst deels opgewerkt tot aardgaskwaliteit en geleverd aan het aardgas netwerk.



Tevens zal een aardgas tankstation worden geïnstalleerd op het Ecopark wat de CNG toepassing praktisch en operationeel maakt. Hiermee sluiten Scania en Omrin perfect op elkaar aan om de schoonst mogelijke transportoplossingen in te zetten voor de komende generaties.