Clicky


 


Ultimatum voor Swissport Cargo, acties dreigen

Ultimatum voor Swissport Cargo, acties dreigen
09-06-2023 14:46 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - De directie van Swissport Cargo op Schiphol heeft tot woensdag 14 juni, 12 uur de tijd. Daarna verloopt het ultimatum dat de FNV vandaag heeft gesteld en gaat het personeel over tot actie.

Stijn Jansen, bestuurder FNV Luchtvaart: "Tijdens de economisch moeilijke jaren hebben we altijd meebewogen met het bedrijf. Maar toen er tijdens de coronapandemie flinke winsten werden gemaakt, mochten we niet meeprofiteren. Daar zijn we klaar mee."

Slecht loon en geen cao

Zonder inspraak van de medewerkers heeft Swissport Cargo met de ondernemingsraad een loonsverhoging van minimaal 4,25 procent afgesproken. Ruim onvoldoende, vindt de FNV. De vakbond eist invoering van de automatische prijscompensatie: een loonsverhoging gebaseerd op de inflatiecijfers. Dit komt neer op 14,3 procent.

Jansen: "Een Swissport-vrachtmedewerker verdient al fors minder dan zijn collega bij een ander bedrijf in deze sector. Dat is indirect een gevolg van het feit dat Swissport Cargo geen cao heeft." 

Dit is dan ook een tweede eis uit het ultimatum: een cao lopend van 1 januari 2023 tot 1 januari 2024, in plaats van de met de ondernemingsraad afgesproken arbeidsvoorwaardenregeling.

Onregelmatigheidstoeslag opschroeven

Andere eisen in het ultimatum zijn de verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur, een eindejaarsuitkering en het verhogen van de onregelmatigheidstoeslag. Jansen: "Allemaal afspraken die bij andere bedrijven in de vrachtafhandeling heel normaal zijn, maar waar Swissport Cargo zich aan onttrekt door geen cao af te spreken."

Voorstellenbrief genegeerd

De actiebereidheid van het personeel komt niet uit de lucht vallen. Al in maart diende FNV Luchtvaart bij de directie een voorstellenbrief in, ondertekend door bijna alle personeelsleden. Maar in alle gesprekken die sindsdien gevoerd zijn, zijn deze eisen genegeerd.

Jansen: "En dus moeten we dreigen met acties. Zodat er een cao komt en zodat de directie werknemers leert waarderen voor wat ze waard zijn."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions