Clicky


Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York
09-06-2023 11:29 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/DPA

NEW YORK - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

De beroemde skyline van de miljoenenstad was door smog dagenlang nauwelijks te zien, terwijl die normaal op kilometers afstand te aanschouwen is. De luchtkwaliteit is er nu aangemerkt als "matig". Die was "gevaarlijk" en behoorde even tot een van de slechtste ter wereld. In de VS zal de situatie in de meeste getroffen gebieden dit weekend mogelijk verbeteren.

De problemen worden veroorzaakt door de enorme bosbranden waar buurland Canada al een maand mee worstelt. Er is ongeveer 4,1 miljoen hectare in de as gegaan, een gebied net zo groot als Nederland. De zwaar getroffen provincie Québec, in het oosten van het land, is de wind inmiddels afgenomen. Het gaat er naar verwachting maandagavond regenen.

De rook is ook vele kilometers verderop in Noorwegen waargenomen, maar veroorzaakt daar geen problemen zoals in Canada of de VS. Het Noorse onderzoeksinstituut NILU zegt sinds maandag "zeer zwakke" concentraties van rookdeeltjes te hebben gedetecteerd. De uitslagen van de metingen waren afhankelijk van de intensiteit van branden, windrichting en regen. "We hebben geen hoge pieken of grote toenames waargenomen, dus we zien geen milieuprobleem of serieuze gevaren voor de gezondheid in Noorwegen", aldus de onderzoeker.