Clicky


Twintig stuks Terberg FM2850T 10x4 trucks voor Van Bentum Recycling Centrale/Korrelbeton Amsterdam

Twintig stuks Terberg FM2850T 10x4 trucks voor Van Bentum Recycling Centrale/Korrelbeton Amsterdam
10-06-2011 14:28 | Terberg | auteur de redactie
Terberg Benschop is begonnen aan de uitlevering van twintig Terberg FM2850T 10x4 voertuigen aan Van Bentum Recycling Centrale/Korrelbeton. De Terberg chassis zijn voorzien van een betonmixer van 15 m³. De voertuigen gaan rijden bij Korrelbeton in Amsterdam. De voertuigen zullen in augustus allemaal zijn uitgeleverd.

"Met de nieuwe Terberg betonmixers leveren wij groene beton in de meest milieuvriendelijke mixer, een ideale combinatie voor bouwers die echt milieudoelstellingen willen behalen", verklaart directeur David Heijkoop van Van Bentum Recycling Centrale de aankoop van twintig Terberg voertuigen voor het vervoer van beton.

Terberg Benschop heeft al vele jaren een hechte relatie met Van Bentum Recycling Centrale (BRC), Korrelbeton en Recycling Maatschappij Steenkorrel. Korrelbeton en Recycling Maatschappij Steenkorrel zijn eind vorig jaar overgenomen door Van Bentum Recycling Centrale. De hechte band tussen beide bedrijven is onlangs opnieuw bevestigd door de aanschaf van twintig nieuwe Terberg FM2850T 10x4 voertuigen voor het vervoer beton uit de eigen betoncentrales van Korrelbeton in Amsterdam en Heerhugowaard.

Korrelbeton gebruikt in de centrales gerecycled zand en grind. Van Bentum Recycling produceert dit zand en grind in de thermische reinigingsinstallatie voor asfalt op de Vondelingenplaat te Rotterdam. Bij dit proces komt door Kiwa BMC gecertificeerd hoogwaardig zand en grind vrij, dat moeiteloos tot wel 50 procent primair zand en grind kan vervangen. Dit bespaart CO2 en doet geen aanslag op natuurlijke voorraden. Dat geeft de geleverde betonmortel de milieuvriendelijke kwalificatie 'groene beton'. Voor het transport van een dergelijk product wilde van Bentum Recycling voertuigen die daar naadloos op aansluiten. De voertuigen van Terberg doen dit ook. Zij transporteren het groene eindproduct op werkelijk de meest milieuvriendelijke manier. De Terberg trucks voor Korrelbeton zijn de eerste Terberg FM2850T voertuigen die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro 5 EEV.

Schoon, stil en zuinig
De nieuwe vijfassers van Terberg munten uit door hun milieuvriendelijke uitvoering. Zij doen dat op drie manieren. In de eerste plaats door de minieme uitstoot van milieuonvriendelijke stoffen, daarnaast door de geringe geluidsbelasting en door een laag brandstofgebruik. De Volvo D13C420 (428pk) motoren in deze Terberg FM2850T voertuigen voldoen aan de Euro 5 en de EEV norm (Enhanced Environmentally friendly Vehicle). Het betekent dat zij in de praktijk 90 procent minder roet uitstoten dan op dit moment wettelijk is toegestaan.



De automatisch schakelende ZF AS-Tronic versnellingsbak versterkt dat gunstige milieueffect omdat de motor daarmee zeer nauwkeurig in het optimale gebruiksgebied presteert. De automatisch schakelende versnellingsbak verhoogt ook het rijcomfort van de chauffeur en levert een bijdrage aan vermindering van het brandstofgebruik. Bij de keuze voor de aandrijving van de mixer heeft Korrelbeton ook de nadruk gelegd op milieuvriendelijke aspecten.

De mixer wordt aangedreven door een sterke motor PTO in combinatie met een hydraulische pomp met grote capaciteit. Daardoor kunnen de nieuwe Terberg voertuigen de mixer met minder motortoeren op de juiste snelheid laten draaien. Dat vermindert het brandstofverbruik en de geluidproductie, in het bijzonder tijdens het laden en lossen.

Efficiencyslag
De twintig nieuwe Terberg voertuigen vervangen kleinere betonmixers met onder andere een inhoud van 10 m3 en 12 m3. De nieuwe mixers van Liebherr, type HTM 1504, hebben een inhoud van 15 m3. Juist voor zulke grote mixers is de Terberg FM2850T een zeer goede keuze. Dankzij het unieke Terberg TECAS luchtveersysteem (Terberg Electronic Controlled Air Suspension System), wordt het gewicht van voertuig en lading perfect over de assen verdeeld. Terberg is met het TECAS de enige producent van een voertuig waarmee zo’n grote mixer, binnen de wettelijke bepalingen, maximaal is te gebruiken. Daarmee is duidelijk dat Van Bentum Recycling met de aanschaf van de nieuwe Terberg voertuigen een enorme efficiencyslag heeft gemaakt.