Clicky


 


Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent

Huren corporatiewoningen stijgen gemiddeld 2,4 procent
08-06-2023 14:03 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Huurders van corporatiewoningen betalen na 1 juli gemiddeld 2,4 procent meer huur, berekende de koepelorganisatie voor woningcorporaties Aedes. Ongeveer 600.000 huurders krijgen een eenmalige korting omdat hun huren relatief hoog zijn en hun inkomens laag.

De gemiddelde stijging is minder sterk dan de maximaal toegestane die corporaties met de overheid hadden afgesproken. Die was 2,6 procent. Aedes wijst erop dat cao-lonen tussen december 2021 en november 2022 gemiddeld harder stegen dan de huren. Daarmee zijn huurders in doorsnee een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan huur, stelt de branchevereniging.

Van alle huurders van sociale huurwoningen kreeg 30 procent een eenmalige huurverlaging. Corporaties beloofden namelijk om lagere inkomens te ontzien bij huurverhogingen. Wie meer dan 575 euro per maand aan huur betaalt en minder dan 120 procent van de bijstandsnorm verdient, krijgt daarom een huurkorting. Deze groep betaalt gemiddeld 58 euro minder per maand.

Prestatieafspraken

Die huurverlaging was een van de prestatieafspraken die woningcorporaties maakten met de overheid. Zij deden die beloftes in ruil voor de afschaffing van de verguisde verhuurderheffing voor woningcorporaties.

Aedes meldt op basis van een enquête onder 192 corporaties ook dat ruim vier op de tien woningcorporaties de huren van woningen met een laag energielabel niet of nauwelijks verhoogden. Bewoners van deze huizen of appartementen waren relatief hard geraakt door de sterk gestegen gas- en elektriciteitsprijzen na de Russische inval in Oekraïne.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions