Clicky


 


Poetin: vernietiging Oekraïense Kachovka-dam is een barbaarse daad

Poetin: vernietiging Oekraïense Kachovka-dam is een barbaarse daad
07-06-2023 16:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

Erdogans kantoor maakte eerder op woensdag bekend dat hij had gebeld met Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

De pas herkozen president van Turkije stelde in de twee gesprekken de oprichting voor van een internationale onderzoekscommissie. Die zou moeten bestaan uit deskundigen van zowel Rusland als Oekraïne, evenals vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, waaronder Turkije, en de Verenigde Naties.

De strijdende partijen geven elkaar herhaaldelijk de schuld van de ramp in het zuiden van Oekraïne. Water uit het meer achter de stuwdam stroomt via de rivier Dnipro richting het zuiden, waardoor tientallen plaatsen onder water zijn komen te staan. De rivier vormt sinds eind vorig jaar de frontlinie tussen Oekraïne en Rusland. De partijen hebben elk een oever in handen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions