Clicky


 


Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn

Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar van opblazen ammoniakpijplijn
07-06-2023 15:18 | Buitenland | auteur ANP/RTR

TOGLIATTI/ODESA - Een ammoniakpijplijn in Oekraïne is opgeblazen en de Russen en de Oekraïners beschuldigen de ander ervan achter de aanval te zitten. De pijplijn, die loopt tussen het Russische Togliatti en het Oekraïense Odesa, is niet meer in gebruik sinds de Russische invasie in het buurland, maar speelt een belangrijke rol in de onderhandelingen over een verlenging van de graandeal.

De Russen zijn al langer niet tevreden over de overeenkomst en willen dat de ammoniakpijplijn weer opengaat in ruil voor de export van Oekraïens graan over de Zwarte Zee. Dat lijkt er voorlopig niet in te zitten, nu de pijplijn in de regio Charkiv schade heeft opgelopen. Volgens een Kremlinwoordvoerder gaat het een tot drie maanden duren voordat de leiding hersteld is.

Moskou wijst op Oekraïense saboteurs als schuldigen voor de aanval en zegt dat er burgers gewond zijn geraakt. De Oekraïense gouverneur van Charkiv zei juist dat de Russen de pijplijn herhaaldelijk hadden beschoten. De vijanden beschuldigen elkaar ook al van het opblazen van de stuwdam bij Nova Kachovka en eerder rekenden ze elkaar explosies aan bij de Nord Stream-pijpleiding, bedoeld voor de export van Russisch gas naar Europa.

De Togliatti-Odesa-lijn is met bijna 2500 kilometer de langste ammoniakpijplijn ter wereld. Rusland is wereldwijd een van de grootste exporteurs van ammoniak, met name voor Azië en Afrika. Ammoniak is een belangrijke stof voor kunstmest.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions