Clicky


 


Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak

Russische gouverneur Cherson ziet voordeel in damdoorbraak
07-06-2023 14:52 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

MOSKOU - Rusland heeft een militair voordeel gehaald uit de verwoesting van de stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Dat heeft de door Rusland geïnstalleerde gouverneur van de regio Cherson verklaard in gesprek met de Russische staatstelevisie.

Door de overstromingen die door de damdoorbraak zijn ontstaan, is Oekraïne volgens gouverneur Vladimir Saldo niet in staat zijn tegenoffensief te lanceren en gebieden te heroveren. Oekraïense troepen kunnen door de verwoestingen "niks doen", aldus de gouverneur.

Tegelijkertijd ontstaat er volgens Saldo een voordeel voor de Russische troepen. "We zullen zien wie probeert over te steken en hoe", zei hij verwijzend naar de rivier Dnipro, die door de overstromingen veel breder is geworden. De Oekraïense regering zei eerder dat de militaire plannen intact zijn gebleven en nog steeds kunnen worden uitgevoerd.

Kachovka-dam

Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de doorbraak van de Kachovka-dam, die door Rusland was veroverd. Zij hebben elk een oever van de Dnipro in handen. In de bezette gebieden zijn volgens Saldo tussen de 22.000 en 40.000 mensen getroffen door de overstromingen.

Cherson is een van de vier Oekraïense regio's die Rusland vorig jaar annexeerde. Geen een staat volledig onder Russische controle. Eind vorig jaar wisten Oekraïense troepen de stad Cherson te heroveren, nadat die aan het begin van de Russische invasie werd ingenomen. Russische militairen trokken zich toen terug naar de zuidelijke oever van de Dnipro. De rivier vormt sindsdien de frontlinie tussen de strijdende partijen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions