Clicky


 


Rechter gaat groene claims van KLM inhoudelijk beoordelen

Rechter gaat groene claims van KLM inhoudelijk beoordelen
07-06-2023 12:30 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam gaat een oordeel vellen over duurzaamheidsclaims die de KLM in reclames heeft gedaan. De rechtbank heeft woensdag besloten de zaak van stichting Fossielvrij NL, die de luchtvaartmaatschappij had aangeklaagd, verder te gaan behandelen.

Advocaten van de KLM hadden geprobeerd de zaak in de kiem te smoren. Ze wilden de eisers niet-ontvankelijk te laten verklaren. Als ze gelijk hadden gekregen, was het van een inhoudelijke discussie in de rechtszaal niet eens gekomen. Daar gaan de rechters echter niet in mee.

De eisers leggen uitdrukkelijk een verband tussen advertenties waarin de KLM zichzelf een duurzaam imago aanmeet, en klimaatverandering. Reclame maken is tenslotte bedoeld om mensen in vliegtuigen te krijgen en vliegtuigen stoten onder meer CO2 uit, waarmee ze bijdragen aan de opwarming van de aarde.

De KLM ziet het anders: het bedrijf vindt de eigen klimaataanpak juist "zeer ambitieus" en ziet geen direct verband tussen de KLM-reclames en klimaatverandering. "In dit stadium kan niet worden uitgesloten dat er een verband is als door Fossielvrij gesteld", oordeelt de rechtbank echter. Het debat daarover moet tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak worden gevoerd.

De KLM-advocaten wezen er tijdens de eerste zitting bovendien op dat de omstreden reclame-uitingen niet meer worden gebruikt. In de campagne waartegen Fossielvrij NL de zaak was begonnen, profileerde de KLM zich nadrukkelijk als een bedrijf dat verantwoord wil omgaan met de aarde. 'Fly Responsibly' was de titel van de campagne.

Volgens Fossielvrij doet de luchtvaartmaatschappij nog steeds "vergelijkbare misleidende uitingen". De organisatie vindt de CO2-compensatie via herbebossing bijvoorbeeld misleidend, omdat de klimaatschade die vliegen veroorzaakt daar volgens Fossielvrij NL niet echt mee kan worden goedgemaakt. Dat de KLM een klein beetje duurzame vliegtuigbrandstof gebruikt, vindt Fossielvrij ook niet aantonen dat het bedrijf duurzaam is. Het gaat om minder dan 1 procent van alle brandstof voor de toestellen.

Hiske Arts van Fossielvrij NL is blij met het tussenvonnis. "Het is belangrijk dat de rechter zich over KLM’s uitingen gaat buigen. Want zolang de grootste vervuilers ons in slaap blijven sussen, zal klimaatactie uitblijven."

De KLM ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. "We leren steeds meer over duurzaamheidscommunicatie en we blijven kijken naar onze uitingen om te bepalen wat beter en nog transparanter kan", voegt het bedrijf eraan toe.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions