Clicky


Scania G420 vervangt 4x4 bij Waterschap Regge en Dinkel

Scania G420 vervangt 4x4 bij Waterschap Regge en Dinkel
06-06-2011 09:46 | SCANIA | auteur de redactie
Na een lang aanbestedingstraject via een Europese aanbesteding is bij het Waterschap Regge en Dinkel in Twente de keuze gevallen op een Scania G420 LB 8X4 HNB. Voor de aanschaf van het nieuwe voertuig – dat de huidige 4x4 vervangt - was door het Waterschap Regge en Dinkel een speciale commissie opgesteld. Er waren namelijk specifieke eisen aan het nieuwe voertuig, zoals een veelzijdige inzetbaarheid, het voldoen aan de strengste milieunormen, een hoge mate van comfort en - in geval van calamiteiten - ook op moeilijk bereikbare plaatsen kunnen komen. Dit gezien de vele gemalen die het Waterschap Regge en Dinkel beheert in het mooie buitengebied van Twente. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Scania.

De nieuwe Scania G 420 is rondom luchtgeveerd wat een hoge mate van comfort biedt en erg praktisch is in onverhard terrein. Er is extra hoogte onder het chassis en tevens in de lage stand is er goede toegankelijkheid tot het laadplateau. Omdat het milieu uiteraard zeer hoog aangeschreven staat bij het Waterschap is gekozen voor de huidige hoogst haalbare milieuclassificatie EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicle). De Scania CG16 cabine (hoge verlengde dagcabine) biedt veel leefruimte en straalt veel degelijkheid uit wat bij zo’n zware truck past.

De nieuwe Scania tweepedaals Opticruise (zonder koppelingpedaal) in combinatie met de Scania Retarder maakt het rijcomfort compleet. Ook in onverhard terrein geeft deze volautomatische versnellingsbak maximale tractie en op de harde weg perfecte schakelovergangen. Het is merkbaar dat deze Opticicruise goed reageert op de omstandigheden, afhankelijk van belading en omstandigheden van de weg.

De nieuwe draaischakelaar op het dashboard van de diverse sperren op deze 8x4 draagt ook bij aan veel comfort. De bestuurder kan zeer eenvoudig de juiste sperren inschakelen en uitsluitend in de juiste volgorde. Om de veiligheid en het comfort te verhogen zijn een Orlaco zijzicht- en achteruitrijdcamera af fabriek gemonteerd. De beelden zijn zichtbaar op het in het dashboard geïntegreerde kleurenscherm.
De Scania is voorzien van een zware Hiab kraan van het type XS 422 E -8 HIPRO met een bereik van 20,8 meter en een haakarm systeem van Multilift. Hiervoor zijn een tweetal maatwerk plateaucontainers voorzien en tevens is er een waterdichte slibcontainer gemaakt voor de vochtige lading.



De kraan en haakarm zijn gemonteerd door Hiab dealer Brinks te Hengelo. Deze heeft op een zeer vakkundige wijze onder en in het chassis versteviging aangebracht waardoor de truck tijdens het kranen rondom zeer stabiel is. Doordat deze versterking niet op het chassis is gemonteerd kan de haakarm verlaagd gemonteerd worden, wat ten gunste is voor de vloerhoogte. Aflevering van de Scania vond plaats door de vestiging Twente.

Waterschap Regge en Dinkel zorgt voor schoon water in de Twentse beken en sloten. Maar ook de hoeveelheid water wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Twente mag niet te nat en niet te droog zijn. In de zuiveringsinstallaties wordt het vieze water uit huizen en bedrijven (bijvoorbeeld van toilet, wasmachine en fabrieksmachines) gezuiverd. Er wordt gewerkt in geheel Twente met jaarlijks zo’n vijftig projecten.