Clicky


 


Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen
06-06-2023 20:20 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

De krant meent dit uit uitgelekte informatie op te maken van een technisch medewerker van de Nationale Garde die toegang had tot zeer geheime informatie, die hij soms deelde op een website. Hij werd in april in Massachusetts ontmaskerd en aangehouden.

De op 80 meter diepte liggende pijpleidingen voor Russisch gas naar Duitsland werden bij het Deense eiland Bornholm onbruikbaar door explosies op 26 september. Tal van media en politici wezen meteen naar Rusland als de dader, maar in verscheidene media verschijnen er 'lekken' en berichten over andere eventuele plegers van de aanslagen.

De Amerikaanse regering was altijd fel tegen de pijpleidingen, omdat die Rusland enorme economische en politieke invloed in West-Europa boden en veel geld opleverden. President Joe Biden zei in februari 2022, kort voor de Russische inval in Oekraïne, dat de gasleidingen zouden worden uitgeschakeld als Rusland Oekraïne binnenviel.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions