Clicky


Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête

Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête
06-06-2023 19:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Oppositiepartijen vragen premier Mark Rutte te reflecteren op zijn rol in het Groningse aardgasdossier in het debat over de parlementaire enquête naar dit onderwerp. Verschillende partijen vinden dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen voor het voor Groningers pijnlijke dossier dat zich grotendeels onder zijn premierschap afspeelde. Verschillende partijen zeggen expliciet dat Rutte moet opstappen.

De parlementaire-enquêtecommissie oordeelde al hard over Rutte. Hij heeft voor Groningers "niet het verschil gemaakt", terwijl dat "wel op zijn plek" was geweest. De commissie stelde in haar verslag eind februari vast dat de premier "wel verwachtingen wekt", maar die vervolgens niet waarmaakt. De vele excuses van Rutte leidden niet "tot een wezenlijke verandering".

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van minister-president Mark Rutte weten waarom hij het vernietigende enquêterapport over de gaswinning in Groningen geen reden vindt om af te treden, terwijl hij dat in 2021 wel deed naar aanleiding van een al net zo hard rapport over het toeslagenschandaal. In beide gevallen werd immers gesproken van "systeemfalen". De GroenLinks-voorman wil een "heel stevige zelfreflectie" van de premier. Diens excuses zijn inmiddels "lege hulzen" geworden volgens Klaver.

Ook SP-Kamerlid Sandra Beckerman vraagt zich in een indringend betoog af waarom Rutte niet opstapt. Mede door zijn handelen is Groningen "de sorry-provincie geworden", zegt zij, ook verwijzend naar de vele excuses van Rutte over de omgang met het bevingsgebied. Die excuses zijn inmiddels "lege hulzen", zegt Klaver. Henk Nijboer (PvdA) spreekt van "excuus-inflatie".

Verschillende partijen, waaronder de PvdD, vragen zich af waarom de ernst van de problemen in Groningen pas zo laat tot Rutte doordrong. Nijboer noemde dit "ongeloofwaardig". "Wat heeft hij nou wezenlijk in Groningen betekend en geregeld na die excuses?" vraagt Nijboer zich af.

JA21, PVV en BBB wijzen erop dat de problemen in het aardbevingsgebied zich vooral onder de verantwoordelijkheid van Rutte voordeden. Volgens Caroline van der Plas (BBB) is het dan ook logisch dat mensen het vertrouwen in de overheid verliezen.

De oppositie zet ook vraagtekens bij het maatregelenpakket dat het kabinet in reactie op het enquêterapport aankondigde. Volgens Beckerman ligt er nog steeds "geen plan, geen visie, geen missie om het echt aan te pakken, laat staan op te lossen". De "aansprakelijkheidsgedachte zit nog in alle lijnen" van de voorstellen, ziet Nijboer.