Clicky


Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting Kachovka-stuwdam

Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting Kachovka-stuwdam
06-06-2023 17:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

NEW YORK - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro.

De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt.

Volgens Moskou heeft Oekraïne de verwoestingen aangericht omdat de dam een link vormt tussen de noordelijke en de zuidelijke oever van de rivier, die in handen zijn van respectievelijk Oekraïne en Rusland. Volgens het Kremlin wil Oekraïne daar troepen vrijspelen om elders naar het front te sturen. Oekraïne stelt dat Rusland zelf de dam heeft verwoest.

Rusland kan als lid de Veiligheidsraad bijeenroepen. De raad telt vijftien leden waaronder vijf permanente leden met vetorecht. De vijf zijn China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten. Tien leden zijn voor een paar jaar lid en worden gekozen door de Algemene Vergadering. Die kiest dinsdag vijf nieuwe niet-permanente leden.