Clicky


 


Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL
06-06-2023 16:51 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BORN - [update 17:38 uur] De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat ook de opvolger van de MINI Countryman in Born zou worden gebouwd, maar BMW trok dat contract eenzijdig in. De or wil weten welke schadevergoeding daarvoor aan VDL is betaald, maar de directie weigert inzage, laat or-voorzitter Abdel Lahssaini dinsdag weten. Volgens Lahssaini is de handelwijze van VDL in strijd met de wet op de ondernemingsraden. Voor zover hij weet is 70 procent van het door BMW betaalde bedrag bedoeld voor het sociaal plan. Maar 70 procent waarvan, vraagt de or zich af. De or wil dan ook inzage in het volledige bedrag. "Wij zijn hier als or niet in gekend en krijgen ook geen inzage", zegt Lahssaini.

De or wil ook inzage in de afspraken die met Rivian zijn gemaakt. Dat Amerikaanse bedrijf betaalde 100 miljoen euro voor exclusiviteitsrecht in Born, zodat VDL niet met andere potentiële klanten in zee zou gaan. De or wil die afspraken inzien rond het overmaken van dat bedrag. De or wil weten of dat bedrag is weggesluisd naar Eindhoven. En zo ja, waarom dat is gebeurd. "Je kunt niet zomaar 100 miljoen uit Nedcar weghalen en naar VDL wegsluizen", liet Lahssaini eerder weten.

De or wil daarbij volledige inzage, en geen gedeeltelijke inzage in de stukken. Lahssaini zei niet geconfronteerd te willen worden met pagina's vol zwartgestreepte onleesbare teksten. Bovendien wil de or een financieel deskundige meenemen om de stukken in te kunnen zien. In een reactie liet VDL weten "dat de or welkom is én blijft om inzage te krijgen." Maar de woordvoerder van VDL gaat niet in op de vraag onder welke voorwaarden inzage wordt gegeven, iets waarover de or juist valt. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak dient.

Bij Nedcar heeft personeel de laatste tijd ook al herhaaldelijk gestaakt. De vakbonden hebben dinsdag vergeefs verkennende gesprekken gevoerd met de directie van Nedcar in een poging de onderhandelingen te hervatten. "Daar is niks uitgekomen", zegt CNV-bestuurder Jeroen Bruinsma. "We gaan door met stakingsacties."

Foto's

  • J.Roeland
    VDL
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions