Clicky


 


Aanhouding in onderzoek naar dividendstripping

Aanhouding in onderzoek naar dividendstripping
06-06-2023 12:36 | Misdaad | auteur ANP

AERDENHOUT - De FIOD heeft op dinsdagmorgen een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout aangehouden. Hij wordt verdacht van het feitelijk leidinggeven aan het opzettelijk doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en dividendstrippen met als gevolg dat ruim 4 miljoen euro onterecht is uitbetaald door de Nederlandse belastingdienst. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet dividendstripping als een ernstige vorm van georganiseerde witteboordencriminaliteit. Door gebruik te maken van slimme niet transparante transacties wordt de schatkist jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s benadeeld.

De Universiteit van Mannheim is in samenwerking met onderzoeksnetwerk Correctiv een onderzoek gestart en schat dat er in Europa in de periode 2000-2020 141 miljard aan dividendbelasting onterecht is terugbetaald. Van deze 141 miljard zou 26 miljard uit de Nederlandse schatkist komen. Het OM heeft deze vorm van fraude al tijden in het vizier.

Er lopen al geruime tijd een drietal strafrechtelijke onderzoeken naar dividendstrippen onder leiding van het Functioneel Parket. Het OM doet zorgvuldig onderzoek naar een aantal grote zaken en kan over de inhoud van deze zaken momenteel niet meer informatie geven.

Er zijn meerdere vormen van dividendstrippen, met als gemene deler dat er onterecht dividendbelasting wordt teruggevraagd. Dividendbelasting (15%)  wordt ingehouden op dividenduitkeringen door Nederlandse vennootschappen. De wet en belastingverdragen bepalen wie recht heeft op teruggave van dividendbelasting en aan welke voorwaarden moet  worden voldaan. In het buitenland lopen meerdere CumEx zaken waarin dezelfde dividendbelasting onterecht door meerdere partijen werd teruggevraagd.

Dit onderzoek ziet op een CumCum zaak, waarbij aandelen gedurende een korte periode rondom de dividenduitkering tijdelijk worden verplaatst bij een partij die een betere dividendbelasting positie heeft. Concreet betekent dat dat een buitenlandse bank, die geen recht heeft op volledige teruggave van dividendbelasting de aandelen waarop het dividend wordt uitgekeerd tijdelijk verplaatst bij een buitenlands pensioenfonds dat wel recht heeft op teruggave van dividendbelasting.

De buitenlandse banken en het pensioenfonds maken daarbij gebruik van allerlei ingewikkelde contracten die ervoor zorgen dat het koersrisico op de aandelen bij de buitenlandse bank blijft en dus niet bij het buitenlandse pensioenfonds en dat de eigendomsverhoudingen verhuld worden. Ook worden afspraken gemaakt over de verdeling van de teruggevraagde dividendbelasting.

Het onderzoek richt zich ook op de vraag of het buitenlandse pensioenfonds wel voldoet aan de in Nederland geldende voorwaarden. De Nederlandse wet bepaalt namelijk dat alleen pensioenfondsen die aan bepaalde voorwaarden voldoen, recht hebben op teruggaaf van Nederlandse  dividendbelasting.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions