Clicky


 


Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking
05-06-2023 17:31 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

De werknemers van de sociaalwerkbedrijven willen ruim 10 procent loonsverhoging en een ruimere reiskostenvergoeding. Zij voeren daar al maanden actie voor. "Rondkomen met hun karige loon was al moeilijk, maar door de hoge inflatie is het nu echt niet meer te doen", aldus de bonden.

De bonden willen dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het salaris met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar verhoogt. Die houdt echter vol dat het Rijk daarvoor geld moet toezeggen. "Maar gemeenteambtenaren hebben van diezelfde VNG wel een welverdiende goede nieuwe cao gekregen, zonder dat hiervoor financiële dekking uit Den Haag was", benadrukken de vakbonden.

Volgens FNV-bestuurder Peter Wiechmann is er sprake van discriminatie. "Ambtenaren krijgen wel een loonsverhoging en mensen met een arbeidsbeperking die exact hetzelfde werk doen niet. Deze werknemers verdienen slechts rond het minimumloon."

De VNG benadrukt de wens voor meer loon te steunen. "Werknemers van sociaalwerkbedrijven worden, in tegenstelling tot de gemeenteambtenaren, betaald uit geld dat de gemeenten van het Rijk krijgen", laat een woordvoerder van VNG weten. "Wij hebben er bij minister Carola Schouten voor Participatie op aangedrongen om meer geld beschikbaar te stellen."

Onder de cao's Sociale Werkvoorziening en Aan de slag vallen in totaal zo'n 75.000 mensen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,263
Diesel2,092

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats