Clicky


 


CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties
05-06-2023 16:24 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

Amerikaanse functionarissen denken volgens de nieuwszender dat die pro-Oekraïense agenten onder meer achter de aanval op het Kremlin zitten. De drones die begin mei waren gebruikt bij die aanval zouden in Rusland zijn gelanceerd en niet vanuit Oekraïne naar de Russische hoofdstad zijn gevlogen.

De Oekraïense sabotagegroepen in Rusland bestaan volgens de ingewijden uit sympathisanten en goed getrainde specialisten. De drones die worden verstrekt aan die groepen zouden van Oekraïense makelij zijn. Er zijn voor zover bekend geen aanwijzingen dat ook Amerikaanse drones worden ingezet bij aanvallen op doelen in Rusland.

Richtlijnen

Russische infrastructuur wordt al langer getroffen door mysterieuze ontploffingen en branden die mogelijk sabotage zijn. De Amerikanen zien een toename van dat soort vermeende aanvallen sinds de actie bij het Kremlin. Amerikaanse en andere westerse functionarissen spreken tegenover CNN over een slimme strategie die de Russen kan dwingen meer militaire middelen in te zetten op het eigen grondgebied.

Het is onduidelijk wie de groepen precies aanstuurt. Binnen de Amerikaanse overheid wordt vermoed dat de Oekraïense inlichtingengemeenschap betrokken is, schrijft CNN. President Volodymyr Zelensky zou zijn inlichtingen- en veiligheidsdiensten richtlijnen hebben meegegeven over wat voor acties zijn toegestaan, maar zijn persoonlijke goedkeuring zou niet bij iedere operatie zijn vereist.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions