Clicky


Blinken: oorlog in Oekraïne strategische mislukking voor Rusland

Blinken: oorlog in Oekraïne strategische mislukking voor Rusland
02-06-2023 12:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

HELSINKI - De oorlog in Oekraïne is voor Rusland een "strategische mislukking" gebleken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd tijdens een bezoek aan de Finse hoofdstad Helsinki. "De macht, belangen en invloed van Rusland zijn hierdoor voor de komende jaren sterk geschaad."

Blinken sprak in Finland over hulp die Oekraïne heeft gekregen van de VS en gelijkgezinde landen, in de vorm van met name militaire steun en sancties. "We hebben stappen gezet om er geen twijfel over te laten bestaan dat wij en onze bondgenoten ervoor zouden zorgen dat iedere centimeter NAVO-grondgebied verdedigd zou worden. En we hebben onophoudelijk gewerkt om bondgenoten en partners samen te brengen om Oekraïne te helpen zichzelf te verdedigen en te voorkomen dat Poetin strategische winst kon boeken."

Finland is sinds kort lid van de NAVO. Blinken sprak ook daarover, verwijzend naar de geschiedenis van dat land. "Het was niet moeilijk voor de Finnen om zich in de Oekraïners te verplaatsen. Ze hebben het zelf ervaren in november 1939, toen de Sovjet-Unie Finland binnenviel." Ook toen werd onterecht beweerd dat de invasie was uitgelokt en werd ten onrechte aangenomen dat een snelle overwinning zou volgen. Toen dat niet lukte, ging Stalin over op een "terreurstrategie".

"Voor vele Finnen zijn de overeenkomsten tussen 1939 en 2022 opvallend, invoelbaar. En daar hebben ze geen ongelijk in." Oekraïne moet volgens Blinken gesteund blijven worden om tot een "rechtvaardige en duurzame vrede" te kunnen komen. Met die steun voor landen als Oekraïne is "de kracht die ze in zich hebben niet alleen immens, maar onstuitbaar".