Clicky

 73-jarige man aangehouden voor overtredingen Sanctiewet

73-jarige man aangehouden voor overtredingen Sanctiewet
02-06-2023 11:31 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De FIOD heeft woensdag 31 mei een man uit Oegstgeest aangehouden vanwege het overtreden van de Sanctiewet. De 73-jarige man is overgebracht naar een politiebureau voor verhoor. Hij wordt ervan verdacht dat hij met zijn vennootschap de ingestelde sanctiemaatregelen jegens Rusland heeft overtreden door onder andere dividend uit te keren aan een gesanctioneerde partij. Zijn woning en twee bedrijfspanden in de gemeente Haarlemmermeer en Den Haag zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie. De man is na verhoor heengezonden maar blijft verdachte in het onderzoek.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een melding van de Douane. De verdachte is bestuurder van een onderneming, die enige jaren geleden aandelen van zijn onderneming uitgaf aan onder meer een Russisch bedrijf. De eigenaar van het Russische bedrijf stond voor de aandelenoverdracht al op de Europese sanctielijst. Binnen een half jaar werden er opnieuw aandelen uitgegeven waardoor het Russische bedrijf een meerderheidsbelang kreeg. De tegoeden die de verdachte ontving voor de aandelenoverdracht hadden bevroren moeten worden. Voor zover bekend is dit niet gebeurd waardoor er sprake is van overtreding van de Sanctiewet.

Recentelijk werd het Russische bedrijf op de Europese sanctielijst geplaatst. De onderneming van de verdachte keerde daarna ongeveer 19 miljoen euro dividend uit aan een dochteronderneming van het gesanctioneerde Russische bedrijf. Het uitkeren van dividend dat uiteindelijk toekomt aan een gesanctioneerd bedrijf is een overtreding van de Sanctiewet.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,092
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions