Clicky


 


Weer omzetstijging in autohandel in eerste kwartaal 2023

Weer omzetstijging in autohandel in eerste kwartaal 2023
02-06-2023 09:18 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - Met een omzet die 22,2 procent hoger lag dan een jaar eerder bleef de omzetontwikkeling in de auto- en motorbranche ook in het eerste kwartaal van 2023 positief. Sinds het tweede kwartaal van 2021 is dat elk kwartaal zo geweest. Deze groei wordt onder andere veroorzaakt door stijgende verkopen en prijsstijgingen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Alle deelbranches van de auto- en motorbranche groeiden met dubbele cijfers ten opzichte van een jaar geleden. De omzet van de importeurs van nieuwe personenauto’s steeg met 44 procent het meest en de handel in en reparatie van personenauto’s zette 21,6 procent meer om.

Er werden meer (elektrische) auto’s verkocht omdat het tekort aan onderdelen en de logistieke problemen zijn opgelost. Elektrische auto’s zijn over het algemeen duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor.

De omzet van de branche van zware bedrijfsauto’s ligt al meer dan 2 jaar hoger dan het voorgaande jaar. De omzet groeide met 19,2 procent. In het eerste kwartaal van 2023 was de vraag groter en waren de prijzen hoger. De omzet van caravans, die ook in deze branche zitten, steeg minder hard. De omzet van de handel in en reparatie van motorfietsen nam in het eerste kwartaal met 11 procent toe.

Ondernemersvertrouwen weer minder positief

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was 4,0 in het begin van het tweede kwartaal van 2023. Aan het begin van het eerste kwartaal van 2023 was het ondernemersvertrouwen nog 11,6. Het ondernemersvertrouwen is daarmee positief, maar minder positief dan in het eerste kwartaal. Vergeleken met andere branches hebben ondernemers in de auto- en motorbranche minder vertrouwen; over alle bedrijfstakken was het ondernemersvertrouwen 7,5 in het begin van het tweede kwartaal van 2023.

Personeelstekort bij twee op de vijf bedrijven

De gespannen arbeidsmarkt blijft ook bij de auto-en motorbranche merkbaar. Ongeveer 41,5 procent van de bedrijven gaf aan het begin van het tweede kwartaal van 2023 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Aan het begin van het eerste kwartaal was dit 35,7 procent.

Het aantal vacatures is weer iets toegenomen. In het eerste kwartaal waren er 8,4 duizend vacatures. In het vierde kwartaal van 2022 waren dit er 8,2 duizend.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions