Clicky


 


Belgisch-Amerikaanse start-up ontwikkelt revolutionaire motor voor volledig elektrisch vliegtuig in DronePort

Belgisch-Amerikaanse start-up ontwikkelt revolutionaire motor voor volledig elektrisch vliegtuig in DronePort
01-06-2023 16:55 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

HASSELT - Cosmic Aerospace, een innovatieve start-up met Belgische-Amerikaanse roots, wil de duurzaamheidsproblemen in de luchtvaart structureel aanpakken en bouwt daarom aan een nieuw, volledig elektrisch vliegtuig. Daarvoor ontwikkelde het nu een revolutionaire technologie voor een nieuw soort motor. De ontwikkeling gebeurt vanop het Belgische DronePort, het toonaangevende innovatiecentrum voor luchtvaart. De samenwerking tussen Cosmic Aerospace en DronePort benadrukt de unieke waarde die DronePort biedt als facilitator voor geavanceerd onderzoek in de luchtvaart.

Christopher Chahine, één van de oprichters van Cosmic Aerospace, is een onderzoeker op het vlak van aeronautica. “Voordat we Cosmic Aerospace opstartte, werkte ik aan het ontwerp van straalmotoren in een vooraanstaand onderzoeksinstituut in België. Ik merkte op dat veel bedrijven in de luchtvaartindustrie slechts kleine verbeteringen aanbrengen in bestaande technologieën, zonder echt duurzame oplossingen te bieden voor de uitdagingen van de industrie. Gefrustreerd door dit gebrek aan vooruitgang, richtte ik samen met twee partners Cosmic Aerospace op, met als doel een volledig elektrisch vliegtuig te ontwikkelen dat de duurzaamheidsproblemen in de luchtvaart structureel aanpakt.”

Het beperkte vliegbereik vormt het grootste obstakel voor elektrische vliegtuigen. De huidige batterijtechnologieën hebben niet genoeg energiedichtheid om lange afstanden te overbruggen. “Het gewicht is hier de belangrijkste factor. Je hebt namelijk een veelvoud in het gewicht aan batterijen nodig om het equivalent aan traditionele brandstoffen te vervangen, en vooral in de luchtvaart is dat een probleem.” Cosmic Aerospace besloot dat probleem aan te pakken door een zeer energie-efficiënt vliegtuig te ontwerpen in combinatie met een geavanceerde elektrische motor.

Het resultaat is een motor die vergelijkbare stuwkracht en efficiëntie biedt in vergelijking met conventionele verbrandingsmotoren, maar met een veel hogere efficiëntie. “Dat stelt ons in staat om een groot deel van de luchtvaartmarkt te bestrijken, want ongeveer 50 procent van alle wereldwijde vluchten hebben eigenlijk maar een bereik van minder dan 1000 kilometer, en dat is ons streefdoel op lange termijn”, beweert Chahine. Het vliegtuig zal plaats bieden aan ongeveer 25 passagiers, een ideaal toestel dus om korte vluchten met een beperkt aantal passagiers te verduurzamen.

Samenwerking met DronePort

Om deze baanbrekende motor te ontwikkelen en te testen, koos Cosmic Aerospace voor DronePort als partner. DronePort biedt state-of-the-art faciliteiten aan op het gebied van luchtvaarttechnologie en innovatie. De samenwerking met Cosmic Aerospace toont aan dat DronePort dus niet alleen een testcentrum voor drones is, maar ook een ideale locatie voor pioniers in de ontwikkeling van nieuwe luchtvaarttechnologieën. “We bouwden onze motor in de atelierruimte die we er huren, en konden hem uitgebreid testen in de vliegtuigloods. Het heeft wat voeten in de aarde gehad om ons atelier in te richten met al het benodigde materiaal, maar uiteindelijk vonden we in DronePort alle faciliteiten we nodig hadden,” aldus Chahine.

Prototype elektrisch vliegtuig tegen eind 2025 vliegklaar

Dankzij de succesvolle ontwikkeling van de nieuwe motor in DronePort, heeft Cosmic Aerospace belangrijke mijlpalen bereikt in hun ontwikkelingsproces richting een volledig elektrisch vliegtuig. Parallel werkt het team van Cosmic Aerospace aan het ontwerp en de constructie van het vliegtuigframe. Dat doen ze vanuit Colorado, Amerika. “Voorlopig richten we ons daar op het bouwen van een experimenteel prototype. Met het oog op de toekomst overwegen we de mogelijkheid om de productie uit te breiden naar meerdere locaties, waaronder Amerika en Europa”, vertelt Chahine.

Volgens de laatste prognoses van Cosmic Aerospace verwachten ze dat het prototype van het elektrische vliegtuig tegen eind 2025 vliegklaar zal zijn. Het bedrijf zal uitgebreide tests uitvoeren om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de strengste veiligheids- en prestatienormen. Naar verwachting zal het volledig operationele elektrische vliegtuig binnen vijf jaar beschikbaar zijn voor commerciële vluchten, afhankelijk van het succes van de testfase en de goedkeuringen van de luchtvaartautoriteiten.

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • Bakker Goedhart
  • Bakker Goedhart
  • Bakker Goedhart
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions