Clicky


 


Elektrische aandrijflijn voor opleggers yDrive levert tot wel veertig procent brandstofbesparing op

Elektrische aandrijflijn voor opleggers yDrive levert tot wel veertig procent brandstofbesparing op
01-06-2023 16:17 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - Een consortium van zes partijen heeft onder de projectnaam yDrive (spreek uit: Why Drive) een elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkeld en gebouwd en start binnenkort met het testen en demonstreren. Door trailers uit te rusten met deze baanbrekende yDrive technologie, verandert elke brandstoftruck in een hybride combinatie, terwijl er voor elektrische trucks de actieradius vergroot. yDrive beschikt over regeneratief remmen, waardoor een batterijpakket wordt opgeladen tijdens het vertragen of bergafwaarts rijden. Wanneer er wordt versnelt, treedt de emissievrije power assist in werking. 

Martin van Willigen, Founder and Managinging Director bij Econogy en initiatiefnemer van yDrive geeft aan: "Wist u dat zware bedrijfswagens verantwoordelijk zijn voor meer dan 6 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Europa? Om Europa’s de ambitieuze doelstelling van Net Zero in 2050 te halen, moet zware bedrijfswagens dit decennium de CO2-voetafdruk met 45 procent verminderen en tegen 2040 zelfs met maar liefst 90 procent - grotendeels door elektrisch te gaan rijden."

Echter, de groei van elektrisch vrachtvervoer verloopt trager dan verwacht. Naar verwachting is slechts 10 procent van het Europese truckpark in 2030 elektrisch, en in 2040 slechts 50 procent. yDrive is er om dit gat te dichten. Door het onbenutte potentieel van trailers te benutten, zijn we vastbesloten om de ambitieuze groene transportagenda van Europa werkelijkheid te laten worden. Een recente simulatiestudie uitgevoerd door het prestigieuze Nederlandse onderzoeksinstituut TNO heeft het opmerkelijke potentieel van onze technologie aan het licht gebracht. Een drie-assige trailer uitgerust met onze elektrisch aandrijflijn kan tot wel 40 procent brandstof besparen tijdens stads- en regionale distributie. 

Robuuste e-as

Onze e-as is een meesterwerk dat bewezen concepten combineert uit de truck- en trailerindustrie, gebruikmakend van hun bestaande schaalvoordelen. De dwarsgeplaatste en geïntegreerde e-motor blijft binnen de perifere van de trailer luchtvering, waardoor naadloze integratie in het trailerchassis mogelijk is. De e-as is geschikt voor industriestandaard remmen en luchtvering, zodat de overige trailerassen standaard kunnen blijven.
 
Bijzondere batterijtechnologie

Rob van Gils, Managing Director bij DLS-Drive Line Systems wijst erop, dat er is gekozen voor een zogeheten LTO batterijchemie (Lithium Titanium Oxide). "Deze chemie maakt het mogelijk om de batterij zeer snel te ontladen op de momenten dat het voertuig maximale energie vraagt en ultrasnel op te laden tijdens het regeneratieproces bij afremmen. Hierdoor kunnen wij werken met een zeer kleine batterij voor stads- en regionale distributie, vanwege de vele rembewegingen. Ander voordeel is de ultra lange levensduur met ruim 20.000 cycli, waarmee de levensduur van de trailer overtreft wordt."

Slimme besturing

Arno van der Steen, Manager Smart Mobility bij V-Tron vertelt, dat V-tron voor dit project de control unit en algoritme ontwikkelt in zowel een basis versie – werkt agnostisch van de truck - als een voorspellende versie - kijkt naar de weg voor zich - en een geavanceerde versie - met vaste verbinding met de truck – welke de efficiëntie van yDrive nog verder verhogen.

Consortium

"Wij geloven in de kracht van samenwerking. Econogy is penvoerder van een consortium van zes gerenommeerde organisaties die een elektrische aandrijflijn voor trailers ontwikkelen, bouwen en demonstreren. Samen met TNO, RAI Vereniging, THT New Cool, V-tron en DLS-Drive Line Systems, leiden we de weg naar een duurzame toekomst in het wegtransport. Ons innovatieve yDrive project wordt medegefinancierd door de provincie Flevoland en de DKTI-Transport regeling van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat."

 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions