Clicky


 


Werknemers distributiecentra Albert Heijn stemmen massaal in met nieuwe cao

Werknemers distributiecentra Albert Heijn stemmen massaal in met nieuwe cao
01-06-2023 11:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Volgens vakbond FNV Handel niet echt een verrassing, maar evengoed heel fijn: een grote meerderheid van de werknemers van de distributiecentra (DC’s) van Albert Heijn is akkoord gegaan met de nieuwe cao. Daarin stijgen onder andere hun salarissen met 10 procent.

Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: "Wij zijn erg blij met de afspraken die in deze cao zijn vastgelegd. Het is een goed begin naar een nog mooier pakket aan arbeidsvoorwaarden voor de mensen in de DC’s, voor zowel de vaste medewerkers als de uitzendkrachten. De loonsverhoging is niet meer dan eerlijk. Jammer dat de mensen er zo hard voor hebben moeten knokken, maar dat was uiteindelijk wel de moeite waard."

De cao kwam er bepaald niet zonder slag of stoot. Zo’n 1.500 werknemers in Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg, Zaandam en Zwolle staakten maar liefst 11 dagen voor een goed salaris en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Dat leidde tot lege schappen in de winkels van Albert Heijn.

Onder druk van langere stakingen sprak het supermarktbedrijf begin mei met de FNV een cao af voor een jaar (tot 15 april 2024), waarin de salarissen omhooggaan met 10 procent. Ook haalde Albert Heijn de halvering van de zondagstoeslag weer van tafel, net als het schrappen van een belangrijke regeling voor oudere werknemers (minder gaan werken).

Sewbaks: "Albert Heijn is al tijden bezig met het versoberen van sommige arbeidsvoorwaarden. Je krijgt daardoor verdeeldheid onder de verschillende medewerkers in de DC’s. Wij hebben dat met z'n allen met onze acties en de afspraken in deze cao een halt toegeroepen."

Bij de acties viel juist de grote saamhorigheid op: fulltimers, parttimers en uitzendkrachten staakten zij aan zij. Zeker voor uitzendkrachten was dat bijzonder, omdat zij extra kwetsbaar zijn en minder zeker van hun werk.  

Voor hen is vastgelegd dat ze meer duidelijkheid krijgen over hun roosters en minder verschillende diensten in een week. Tot slot zal Albert Heijn voor minstens 100 fte aan mensen in vaste dienst nemen.

Bij Albert Heijn werken in de distributiecentra 5.000 tot 6.000 mensen, waarvan 45 procent als uitzendkracht.

Foto's

  • Thijmen van Iterson
    Thymen van Iterson Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats