Clicky


Weer ontploffing bij Suri-Change in Amsterdam

Weer ontploffing bij Suri-Change in Amsterdam
01-06-2023 10:42 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Bij een kantoor van Suri-Change in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw een explosief ontploft. Er is schade ontstaan aan het pand, maar er zijn volgens een woordvoerder van de politie geen gewonden gevallen. Het explosief is volgens de politie waarschijnlijk rond 03.30 uur afgegaan. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden.

Bij het geldwisselkantoor aan de Bijlmerdreef zijn al meerdere keren ontploffingen geweest, net als bij andere locaties van Suri-Change in de hoofdstad. Reden voor burgemeester Femke Halsema om afgelopen maandag alle kantoren van de Surinaamse keten voor zes maanden te sluiten.

Bij het Haagse filiaal in De Heemstraat ontplofte in de nacht van zondag op maandag iets waardoor de voordeur schade heeft opgelopen. In Rotterdam was het pand van Suri-Change aan de West-Kruiskade zondagochtend vroeg het doelwit. Daar raakte door een ontploffing de deur ontwricht. De burgemeesters van beide steden besloten eerder deze week om ook deze panden te sluiten. Ze vrezen dat de openbare orde in het geding is, er gevaar voor herhaling bestaat en wijzen erop dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen Suri-Change.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie liet donderdag weten dat er in het onderzoek naar Suri-Change geen verdachten meer vastzitten. Vijf personen zijn op 27 maart in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon aangehouden. "Die hebben na hun arrestatie kort vastgezeten, maar zijn allen vrij in afwachting van de vervolging", antwoordt het OM op vragen.

Ze worden volgens het OM verdacht van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel. Het onderzoek richt zich op criminele geldstromen die via dit bedrijf zouden plaatsvinden, waarbij een van de verdachten gebruik zou hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname.