Clicky


Grote behoefte aan bij- en omscholing van maritieme professionals

Grote behoefte aan bij- en omscholing van maritieme professionals
01-06-2023 10:15 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

BRUSSEL - Maritieme professionals moeten op grote schaal worden bij- en omgeschoold. Snel veranderende technologieën, digitale transformatie op schepen en in scheepsorganisaties én een steeds grotere focus op duurzaamheid vereisen toekomstbestendige vaardigheden. Als resultaat van het door de Europese Unie gefinancierde project SkillSea wordt een nieuwe strategie voor maritieme vaardigheden opgeleverd waarin wordt aambevolen dat de curricula van aanbieders van maritiem onderwijs zich aan deze trends aanpassen en dat moderne technologie en vaardigheden moeten worden gebruikt om maritieme scheepvaartberoepen te herpositioneren.

Project SkillSea is viereneenhalf jaar geleden gestart met als doel ervoor te zorgen dat de Europese maritieme professionals beschikken over belangrijke digitale, groene en ‘zachte’ managementvaardigheden voor de snel veranderende maritieme arbeidsmarkt. SkillSea heeft niet alleen gezocht naar een strategie voor duurzame vaardigheden, maar heeft ook gekeken naar manieren om het aantal maritieme professionals te vergroten en de veiligheid en efficiëntie van deze vitale sector te verbeteren. Binnen project SkillSea hebben sociale partners, de maritieme industrie, vakbonden, onderzoeksorganisaties, maritieme academies en universiteiten, aanbieders van onderwijs en opleiding én overheidsinstanties samengewerkt.
founding partners

De aanbevolen herpositionering van zeevaartberoepen is ook nodig om nieuwkomers op de arbeids-markt een perspectief op die arbeidsmarkt te bieden en hun talent in innovatie in te zetten, hun kennis over duurzaamheidsvraagstukken te verbreden en hun beheersing van digitalisering te verdiepen. Wan-neer nieuwe vaardigheden op passende wijze worden geïntegreerd in maritiem onderwijs en opleiding, met inbegrip van ‘een leven lang leren’, ondersteunen zij de mobiliteit en kunnen zij de aantrekkelijkheid van een loopbaan in de scheepvaart vergroten.

MET-NET

Als een direct resultaat van project SkillSea hebben negen vooraanstaande Europese aanbieden van maritieme opleidingen en trainingen het Maritime Education and Training Network (MET-NET) gelanceerd. Dit netwerk heeft als doel om huidige en toekomstige maritieme professionals de best mogelijke opleiding te bieden. Door deel te nemen aan MET-NET kunnen onderwijsaanbieders profiteren van toegang tot waardevolle bronnen, verhoogde zichtbaarheid en netwerkmogelijkheden om een hoge kwaliteit van opgeleid maritiem personeel te garanderen. MET-NET staat open voor alle Europese aanbieders van maritiem onderwijs en opleiding.

MET-NET is vandaag in Brussel gepresenteerd tijdens de slotconferentie van SkillSea, het pan-Europese project voor toekomstbestendige vaardigheden in het zeevervoer, gefinancierd door het Europese Erasmus+-programma. In de afgelopen viereneenhalf jaar hebben 26 partners uit 15 Europese landen samengewerkt om ervoor te zorgen dat de maritieme professionals in Europa beschikken over belangrijke digitale, groene en ‘zachte’ vaardigheden voor de snel veranderende maritieme arbeidsmarkt.

Binnen SkillSea is een aantal educatieve werkpakketten geproduceerd, inclusief een toolbox om meer educatief materiaal te ontwikkelen. MET-NET is het resultaat om de ontwikkelde strategie voor duur-zame vaardigheden te versterken. Het netwerk wordt ondersteund door ‘founding partners’ STC Group (Rotterdam, Nederland), École Nationale Supérieure Maritime (Le Havre, Frankrijk), Svendborg Inter-national Maritime Academy (Svenborg, Denemarken), Liverpool John Moores University (Liverpool, Engeland), University of Rijeka (Rijeka, Kroatië), Constanta Maritime University (Constanta, Roemanië), Maritime Business School of Hamburg (Hamburg, Duitsland), Estonian Maritime Academy (Tallinn, Estland) en Norwegian University of Science and Technology (Trondheim, Noorwegen).