Clicky


VS-parlement keurt schuldendeal goed

VS-parlement keurt schuldendeal goed
01-06-2023 09:57 | Financieel | auteur ANP

WASHINGTON - Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten binnenkort zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op financiële markten zou hebben veroorzaakt.

Vooral onder conservatieven binnen de Republikeinse partij, die vinden dat de overheid meer moet besparen, rees te elfder ure nog enig verzet tegen de deal. Sommige progressieve Democraten stemden tegen uit onvrede met werkvereisten voor deelnemers aan een federaal voedselhulpprogramma. De tegenstanders waren uiteindelijk met 117, tegenover 314 ja-stemmers.

De Democratische Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hadden zaterdag een akkoord gesloten over het schuldenplafond. Daarin staat onder meer dat de schuldenlast van de federale staat tot 1 januari 2025 boven het eerder vastgelegde plafond van 31,4 biljoen dollar mag stijgen.

De deal gaat nu nog naar de Senaat voor goedkeuring, waar de Democraten de meerderheid in handen hebben.