Clicky


 


EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen
30-05-2023 16:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

Europese rampbestrijders staat "een drukke, heel drukke zomer" te wachten, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic in een interview met het ANP en andere persbureaus die samenwerken in de European Newsroom. "Het jaar is al veel droger begonnen dan gemiddeld." Daardoor staat bijvoorbeeld Spanje er al beroerd voor nog voordat de zomer is begonnen. Door klimaatverandering "start het brandenseizoen veel eerder in het jaar en duurt het veel langer", aldus Lenarcic.

De EU kan straks in totaal niet 13, maar 28 blustoestellen inzetten om natuurbranden te bestrijden. De ministers voor rampenbestrijding van de EU-landen hebben dinsdag in Brussel afgesproken waar de tien grote blusvliegtuigen, veertien kleinere toestellen en vier blushelikopters worden gestationeerd. Ze gaan vooral naar Zuid-Europese landen, maar komen ook in Duitsland, Zweden en Tsjechië.

In Frankrijk, Portugal en Griekenland worden ook meer dan vierhonderd brandweerlieden geposteerd. Zij staan dan vast klaar om in actie te komen, zei Lenarcic in het Europese centrum voor de coördinatie van noodgevallenbestrijding, een zenuwcentrum vol beeldschermen waar alle natuur- en andere rampen in de EU op de voet worden gevolgd. "Bij een bosbrand telt elke seconde. Hoe meer tijd het kost hoe moeilijker het is om het vuur te doven." De brandweerlieden komen uit een tiental andere EU-lidstaten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions