Clicky


 


NCTV: terreurdreiging groeit, Nederland vaker in beeld jihadisten

NCTV: terreurdreiging groeit, Nederland vaker in beeld jihadisten
30-05-2023 16:23 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De terreurdreiging in Nederland is het afgelopen half jaar toegenomen volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In het jongste dreigingsbeeld zegt de antiterrorismecoördinator "steeds meer signalen" te zien dat jihadistische organisaties terroristische aanslagen in Europa voorbereiden. Nederland wordt al langer gezien "als legitiem doelwit voor een aanslag" en komt de laatste tijd "nog nadrukkelijker in beeld" vanwege recente koranvernielingen. Het dreigingsniveau blijft evenwel staan op drie (aanzienlijk).

Pegida-voorman Edwin Wagensveld kwam de afgelopen maanden in het nieuws vanwege het verscheuren van het voor moslims heilige boek. Dat soort acties zetten Nederland "op de radar" van jihadistische netwerken in Syrië, Afghanistan en ook Turkije. Ons land wordt genoemd in terroristisch propagandamateriaal. Dit leidt niet altijd tot een hoger aantal aanslagen, maar draagt op korte termijn wel bij aan een hogere terroristische dreiging, aldus de NCTV.

De dreiging tegen Nederlandse doelwitten in landen waar nog steeds terreurcellen actief zijn die aan ISIS zijn verbonden, is groter dan in Nederland zelf. Plannen van februari dit jaar om een aanslag te plegen tegen onder meer het Nederlandse consulaat in Istanbul zijn bijvoorbeeld vermoedelijk voorbereid als vergelding voor de koranvernielingen. In Nederland zelf is de jihadistische beweging volgens de NCTV ideologisch versnipperd en stagneert de omvang naar schatting op 500 mensen.

Rechts-extremistische hoek

Ook vanuit rechts-extremistische hoek blijft er dreiging. Deze stroming is diffuser en onvoorspelbaarder geworden in zowel Nederland als andere Europese landen. NCTV noemt het nog steeds "zorgelijk" dat het rechts-terroristische onlinemilieu ook Nederlandse volgers heeft. Mensen die dit gedachtegoed aanhangen, veelal jonge mannen, "kunnen zich jarenlang onderdompelen in rabiate content, totdat een los incident hen aanzet tot concreet geweld".

Overigens hebben mensen uit dit milieu nog geen aanslag gepleegd in Nederland, hoewel in Nederland én in andere Europese landen meer aanhoudingen zijn van geradicaliseerde rechts-extremisten. Dit is niet altijd een voorbode van meer terroristische activiteiten, maar betekent "vooral dat veiligheidsdiensten beter zicht hebben op de al langer bestaande dreiging".

De NCTV vindt dat de ontwikkelingen nog steeds aansluiten bij dreigingsniveau drie, wat betekent "dat een aanslag in Nederland voorstelbaar is".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,296
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions