Clicky


 


Transferium aan boord als concessiehouder van River Terminal Roeselare

Transferium aan boord als concessiehouder van River Terminal Roeselare
30-05-2023 14:41 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ROESELARE(B) - De opstart van River Terminal Roeselare zit in de laatstefase. Nog vóór de zomer is het gloednieuwe overslagcentrum langs het kanaal Roeselare-Leie operationeel. POM West-Vlaanderen stelde Transferium, als deel van de Multi Logistics Group (Hasco Invest), aan als concessiehouder om een succesvolle opstart van River Terminal Roeselare te garanderen.

Stimulans voor binnenvaart

In 2020 startten de werkzaamheden voor de bouw van de rivierterminal in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv en POM West-Vlaanderen, via haar logistieke dochtermaatschappij de nv RTW. Twee jaar later werden de werkzaamheden volledig afgerond en heeft nv RTW de concessie op de terminal. De fonkelnieuwe rivierterminal bestaat uit een kaaimuur van 230 meter waar schepen aanmeren, en een kaaiplateau als opslagruimte van 18.000m².

“Dit overslagcentrum zorgt voor een enorme boost in de regio Roeselare. Hiermee willen we samen met De Vlaamse Waterweg, WVI en stad Roeselare meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “We bieden met onze River Terminal een duurzaam transportalternatief aan bedrijven aan die geen eigen toegang tot de waterweg hebben.”

Vliegende start

Om een uitbater voor de terminal aan te stellen, was een aanbestedingsprocedure sowieso noodzakelijk. “Door een ongelukkige samenloop van externe omstandigheden, moesten we deze procedure noodgedwongen heropstarten. Daarom duurde het even om een exploitant te kunnen aan stellen”, licht Jean de Bethune toe.

De huidige opstart van de activiteiten op de terminal valt nu samen met de geplande werken aan de Ooigemsluis. River Terminal Roeselare zal zo een belangrijke bijkomende rol spelen, m.n. voor het bufferen van stocks om bedrijven achter de sluis draaiende te houden. Zo blijft de impact van de stremming van de kluis beperkt.

Roeselaarse roots

De roots van Transferium bvba als op- en overslagbedrijf liggen in Roeselare. De afgelopen 20 jaar kende het bedrijf een flinke groei en bouwde het aan een sterke reputatie als stevedore (laden en lossen van schepen) binnen de cement-, bouwstoffen- en grondindustrie. Transferium is momenteel ook actief op een terminal in de haven van Brussel en Gent. Transferium heeft ook ervaring in de sector van de circulaire goederenstromen.

Met Transferium Biomass slaan ze de brug tussen partijen die biofuels recupereren en de bedrijven die ze aanwenden als alternatieve brandstoffen. Sinds februari dit jaar vond het overslagbedrijf versterking bij de Multi Logistics Group. Deze logistieke groep maakt deel uit van de duurzame investeringsgroep Hasco Invest en heeft verschillende participaties in logistieke bedrijven waar duurzaam transport voorop staat. De toetreding tot deze groep geeft Transferium garanties om zijn toekomstige groeiambities waar te maken.

Opportuniteiten voor de toekomst

Een van die ambities is de exploitatie van River Terminal Roeselare. Door in zee te gaan met Transferium wil POM West-Vlaanderen de River Terminal Roeselare uitbouwen tot een competitieve op- en overslagterminal en een regionaal belangrijk knooppunt. Een ambitie die ook Transferium deelt. “We bieden onze klanten een logistieke totaaloplossing aan. Door grotere volumes met korte aanrijzones te verplaatsen in combinatie met langere afstandstransport via de waterweg, versterken we de sustainibility”, vertelt Nicola Samyn, CEO van Transferium.

“Met deze concessie willen we ons netwerk aan overslagpunten uitbreiden om zo meer efficiënte transportoplossingen aan onze klanten te kunnen aanbieden. Onze focus ligt op diversiteit aan bulkgoederen maar ook stukgoed of gestapelde producten maken deel uit van de porfolio”, licht Johannes Lagasse, CEO van Multi Logistics Group, toe.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions