Clicky


Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen
29-05-2023 19:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

KYIV - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

De goedkeuring van de strafmaatregelen volgt op de Oekraïense aantijging dat Iraanse Shahed-drones zijn gebruikt bij de grootste droneaanval op de hoofdstad sinds het begin van de invasie vorig jaar februari. De Oekraïense sancties moeten, samen met de acties van de "hele beschaafde wereld", leiden tot het volledige isolement van Iran, aldus het parlement.

Het pakket omvat een handelsverbod voor militaire goederen en goederen voor mogelijk militair gebruik aan Iran en het opschorten van economische en financiële verplichtingen.

Beroep

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vorige week nog rechtstreeks een beroep gedaan op de Iraniërs met de vraag: "Waarom willen jullie medeplichtig zijn aan Russische terreur?"

Zijn adviseur meldt dat Kyiv doelwit is geworden van tientallen Shahed-drones en noemt Iran een terroristisch regime. "Teheran is een belangrijke bondgenoot van Moskou geworden in deze oorlog, door doelbewust wapens te leveren voor aanvallen op steden."