Clicky


 


Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht
29-05-2023 19:43 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

De burgemeesters van de steden sluiten de panden omdat de openbare orde in het geding is, er gevaar voor herhaling bestaat en er een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen Suri-Change.

Amsterdam sloot eerder al drie vestigingen: een aan de Bijlmerdreef (Zuidoost), een op de Eerste van Swindenstraat (Oost) en een op de Jan Evertsenstraat (West). Daar waren vorige week explosies, bij een van de kantoren zelfs in twee opeenvolgende nachten. Maandag is bekendgemaakt dat de overige panden die in gebruik waren, ook worden gesloten voor zes maanden.

Deur ontwricht

Bij het Haagse filiaal in De Heemstraat ontplofte in de nacht van zondag op maandag iets waardoor de voordeur schade heeft opgelopen. In Rotterdam was het pand van Suri-Change aan de West-Kruiskade zondagochtend vroeg het doelwit. Daar raakte door een ontploffing de deur ontwricht. Er werd een verdachte gezien die naderhand is weggerend. Naar deze persoon wordt gezocht.

De Rotterdamse locoburgemeester Robert Simons besloot zondag de twee filialen van Suri-Change in de stad te sluiten, voor de duur van minimaal 3 maanden. Het gaat om de vestiging aan de West-Kruiskade en die op de Dordtselaan.

Criminele geldstromen

Suri-Change kwam in het nieuws omdat op 27 maart in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon vijf personen werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel. Het onderzoek richt zich op criminele geldstromen die via dit bedrijf zouden plaatsvinden, waarbij een van de verdachten gebruik zou hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. Suri-Change was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar.

In De Telegraaf zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond dat een landelijk rechercheteam de reeks explosies moet gaan onderzoeken. "We hollen nu achter de feiten aan. De informatiepositie in deze netwerken moet beter. Hier moet de focus landelijk compleet op komen te zitten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,294
Diesel2,106

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions