Clicky


Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen
28-05-2023 19:40 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ISTANBUL - [update 20:23 uur] Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

Volgens de Hoge Kiesraad staat Erdogan met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent. Persbureau Anadolu bericht dat de conservatieve president met alle stemmen geteld op 52 procent staat, tegen 48 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP). Het officiële eindresultaat moet nog worden vastgesteld.

De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing was 85,59 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 51,53 procent.

Volgens de kiesraadvoorzitter verliep de stembusgang zondag probleemloos. Leden van de Turkse oppositie maakten echter melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land.

In de eerste ronde wist Erdogan met 49,5 procent net geen absolute meerderheid te halen, waardoor een tweede ronde nodig was. De 69-jarige Erdogan is inmiddels twintig jaar aan de macht, eerst als premier en sinds 2014 als president. Bij het uitbrengen van zijn stem had Erdogans uitdager Kilicdaroglu opgeroepen het land "te verlossen van het autoritaire regime".