Clicky


Roglic wint tijdrit en heeft eindzege Giro d'Italia bijna binnen

Roglic wint tijdrit en heeft eindzege Giro d'Italia bijna binnen
27-05-2023 19:32 | Sport | auteur ANP

MONTE LUSSARI - Primoz Roglic heeft met een overwinning in de klimtijdrit naar Monte Lussari op de voorlaatste dag de leiding in de Giro d'Italia gegrepen. De 33-jarige wielrenner van Jumbo-Visma passeerde de Brit Geraint Thomas in het klassement en heeft met alleen nog de vlakke laatste etappe van zondag in Rome de eindzege vrijwel zeker binnen.

Voor Roglic is het de vierde eindzege in een grote wielerronde. De Sloveen won de Ronde van Spanje in 2019 en in de twee daaropvolgende jaren. Hij eindigde eerder in 2019 als derde in de Giro en in 2020 als tweede in de Tour de France, toen hij op de voorlaatste dag in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles door zijn landgenoot Tadej Pogacar uit de leiderstrui werd gereden.

De tijdrit naar Monte Lussari telde 18,6 kilometer en begon met een vlak stuk van ruim 10 kilometer, maar daarna volgde de beklimming van 7,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1 procent.

Ketting los

Roglic had na het vlakke eerste deel 2 seconden teruggepakt op Thomas en was ook in de beklimming tijd aan het winnen op de renner van Ineos Grenadiers. Maar met nog enkele kilometers te gaan schoot de ketting bij Roglic eraf en moest hij van zijn fiets. Dat tijdverlies leek hem nog fataal te worden, maar hij bleek toch duidelijk sneller dan Thomas die met gebogen hoofd over de streep kwam.

De Sloveen pakte in de klimtijdrit met 44.23 minuten 40 seconden op de 37-jarige Thomas. De Portugees João Almeida gaf 42 seconden toe en eindigde als derde. Roglic moest vooraf aan de voorlaatste etappe 26 seconden goedmaken op de Brit in het algemeen klassement. Na de tijdrit heeft de kopman van Jumbo-Visma 14 seconden voorsprong op Thomas en 1.15 minuut op Almeida.

Evenepoel

Roglic was vooraf samen met de Belg Remco Evenepoel genoemd als topfavoriet voor de eindzege van deze Ronde van Italië. Na de tweede tijdrit had de Sloveen 47 seconden achterstand op de Belg, die later die avond afstapte na een positieve coronatest. Thomas, die 2 seconden voorsprong had op Roglic, nam toen het roze over.

Ineos gaf de leiderstrui later die week af aan de Fransman Bruno Armirail, maar Thomas nam die na de zestiende etappe weer terug. Bovendien pakte de Brit toen meer tijdwinst op Roglic, die in de klim naar Monte Bondone een minder moment had. Met een sterke rit op de lastige klim maakte Roglic die achterstand echter goed en bezweek zo na de Tour van 2020 niet voor een tweede keer in een klimtijdrit op de voorlaatste dag.