Clicky


Ook klimaatactie bij TotalEnergies, politie zet traangas in

Ook klimaatactie bij TotalEnergies, politie zet traangas in
26-05-2023 10:33 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Klimaatactivisten proberen vrijdag ook de aandeelhoudersvergadering van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies te verstoren. De politie heeft na verschillende waarschuwingen traangas ingezet om te voorkomen dat actievoerders de vergaderlocatie in Parijs zouden binnengaan.

Bij concertzaal Salle Pleyel in de Franse hoofdstad waren rond zonsopkomst al tientallen demonstranten aanwezig. Het lukte deze groep om op een gedeelte van de straat te komen dat door de politie was afgezet. Ongeveer tien actievoerders wisten voor de ingang van de vergaderlocatie te gaan zitten, waarop de politie het traangas inzette. De demonstranten zongen leuzen en overgoten zichzelf met een zwarte vloeistof.

Ook vorig jaar was er een klimaatactie rond de jaarvergadering. Toen zorgden demonstranten ervoor dat sommige aandeelhouders niet naar binnen konden. Dat wil TotalEnergies nu voorkomen. Er is binnen onder meer een verbod om gebruik te maken van de smartphone.

Fossiele projecten

Volgens een eerdere verklaring van klimaatgroep 350.org draagt TotalEnergies met "verwoestende" fossiele brandstofprojecten bij aan de opwarming van de aarde. De activisten stellen dat TotalEnergies door blijft gaan met investeringen in nieuwe fossiele projecten in Zuid-Amerika en Afrika.

De Franse klimaatminister Agnes Pannier-Runacher zei op de radio te willen dat TotalEnergies sneller verduurzaamt. "Total investeert in hernieuwbare energie, maar de uitdaging is om dit serieuzer en vooral sneller te doen", zei ze tegen FranceInfo.

De jaarvergadering van branchegenoot Shell in Londen werd dinsdag nog ernstig verstoord door activisten van onder meer Extinction Rebellion die lang leuzen tegen Shell riepen zoals "Go to hell Shell". Ook werd geprobeerd het podium met bestuursleden van Shell te bestormen. Beveiligers hebben vervolgens tientallen activisten weggevoerd om de rust te herstellen.