Clicky


OVET kan voortaan in Vlissingen schepen met een grotere diepgang ontvangen

OVET kan voortaan in Vlissingen schepen met een grotere diepgang ontvangen
25-05-2023 11:37 | Haven Nieuws | auteur Redactie

VLISSINGEN - Schepen die van de Noordzee via de Westerschelde naar de kade van OVET in Vlissingen varen om er droge bulkgoederen te lossen, kunnen voortaan met een diepgang van 16,80 meter binnenkomen. Dat is 10 cm meer dan tot nu toe mogelijk was.

Tot nu toe konden schepen met een diepgang tot 16,70 meter aanmeren bij de droge bulk terminal van OVET in Vlissingen. Maar voortaan kan een schip met 10 cm meer diepgang, namelijk 16,80 meter, de haven binnen komen. Hierdoor kan nu een Capesize schip, dat voorheen kon afladen op circa 155.000 ton, tot drie procent meer lading zoals kolen en ijzererts aan boord meenemen. OVET ontvangt zo’n twaalftal Capesize schepen per jaar met een waarde van al snel 30 miljoen dollar aan boord. Dit scheelt dus niet enkel in tonnen maar ook in centen.

De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit maakt deze grotere capaciteit mogelijk door de berekeningen van de maximaal toegestane diepgang via de vaargeul Wielingen in de Westerschelde anders en nog realistischer aan te pakken. Naast aanvullende stabiliteitsgegevens van het schip wordt er rekening gehouden met de getijden en de invloed die wind, deining en golfslag op het schip hebben. Hierdoor kan het realistische beeld voor de diepgang nog exacter worden bepaald en dient de vaargeul niet extra gebaggerd te worden.

Dit is goed nieuws voor de rederijen die havens zoeken voor hun Capesize schepen. Dit type schepen kon, naast in de klassieke diepzeehavens, ook al in Vlissingen terecht, maar voortaan kunnen deze schepen ook met meer diepgang Vlissingen in North Sea Port binnenvaren. De haven North Sea Port weet hiermee in Vlissingen zijn maritieme toegang te vergroten. Na de opening van de Nieuwe Sluis in Terneuzen kunnen ook daar grotere schepen richting de bedrijven in Terneuzen en Gent varen. Goed voor een meer efficiënte bevoorrading van de bedrijven.

OVET droge bulk terminal is een overslagbedrijf, gespecialiseerd in de opslag, overslag en bewerking van droge bulkgoederen zoals kolen, (pet)cokes, antraciet, mineralen, agribulk, biomassa, stortsteen voor de windmolenparken op zee en schroot. Het bedrijf is opgericht in 1957 en telt ruim 100 medewerkers in de terminals in Vlissingen en Terneuzen. Door middel van 4 drijfkranen kan het een totale loscapaciteit van 80.000 ton per dag bereiken.

Foto's

  • J.Roeland
    NOVA CURA
  • J.Roeland
    ALFA-NERO
  • J.Roeland
    ANCOLIA


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats