Clicky


Trump-rivaal DeSantis stelt zich kandidaat voor verkiezingen

Trump-rivaal DeSantis stelt zich kandidaat voor verkiezingen
24-05-2023 23:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

WASHINGTON - Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft zich aangemeld als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Hij doet mee aan de race bij de Republikeinen om hun kandidaat te worden en geldt als belangrijkste rivaal van ex-president Donald Trump.

De 44-jarige DeSantis diende zijn kandidatuur in bij de Amerikaanse verkiezingsautoriteiten, enkele uren voor een event op Twitter waarop hij zijn stap bekend wil maken.

DeSantis profileert zich als iemand die veel standpunten van Trump deelt, maar wel betrouwbaarder is dan de oud-president. Tijdens de pandemie keerde hij zich sterk tegen de coronamaatregelen. Verder wil hij onder meer de rechten van transgenders inperken en hij is tegenstander van strengere wapenwetten.

Volgens de peilingen maakt DeSantis weinig kans om de strijd binnen de Republikeinen te winnen. Bij de partij gaat de voorkeur uit naar Trump, die eerder al aankondigde dat hij de Democraat Joe Biden alsnog wil verslaan, na zijn verlies in 2020.