Clicky

 VVD-leden eisen concrete actie van Rutte tegen asielinstroom

VVD-leden eisen concrete actie van Rutte tegen asielinstroom
23-05-2023 19:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een groep VVD-leden vindt dat partijleider Mark Rutte zijn belofte moet nakomen om de instroom van (asiel)migranten te beperken. Op het VVD-congres van november zei Rutte zich daar persoonlijk voor in te gaan zetten. Die belofte was voor VVD-leden reden om na een lange en felle discussie toch akkoord te gaan met de spreidingswet.

"Zijn glasheldere beloftes verdienen nu concrete opvolging. Niet vooruitschuiven, maar nu doorpakken om te doen wat echt nodig is", schrijven de leden in een stevige brief aan het VVD-hoofdbestuur waarover De Telegraaf als eerste schreef.

De leden roepen het hoofdbestuur op Rutte te bewegen om op het eerstkomende VVD-congres "zijn beloftes gestand te doen". Dat is op 3 juni. Ook VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans riep Rutte recent op snel met concrete maatregelen te komen om de asielinstroom in te dammen.

Net zoals de VVD-leden ging ook de VVD-fractie met veel tegenzin akkoord met de spreidingswet. Rutte moest er in een fractievergadering aan te pas komen om de fractie te overtuigen.

Met de spreidingswet worden gemeenten verplicht (extra) asielzoekers op te nemen, als ze dat niet vrijwillig doen. Het wetsvoorstel is een fel bevochten compromis tussen de coalitiepartijen. De Tweede en Eerste Kamer moet de wet nog behandelen.

Op het VVD-congres van november werd duidelijk dat VVD-leden het roerend eens zijn over de noodzaak tot verlaging van de instroom. Veel liberalen putten toen vertrouwen uit de persoonlijke betrokkenheid van Rutte, die de premier bij aanvang van het congres toezegde. "Deze duidelijke beloftes zijn met volle tevredenheid ontvangen door de leden, die maar één ding willen: de instroom moet omlaag. De aangenomen moties zijn niet alleen een uitspraak van de leden, maar ook een testcase voor minister-president Rutte zelf", schrijven de leden aan het hoofdbestuur. Die is door ruim twintig leden ondertekend, waaronder diverse wethouders.

De leden eisen nu boter bij de vis. Volgens een van de ondertekenaars ondersteunt partijvoorzitter Eric Wetzels de oproep dat er nu echt wat moet gebeuren aan de inperking van de asielinstroom. Het hoofdbestuur zegt nu niet te willen reageren.

Op 3 juni is er een algemene ledenvergadering van de VVD.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats