Clicky


Activisten 'bezetten' privéjets tijdens privéjetbeurs Genève

Activisten 'bezetten' privéjets tijdens privéjetbeurs Genève
23-05-2023 14:25 | Buitenland | auteur ANP

GENÈVE - Zo'n honderd betogers voeren op de luchthaven van Genève actie tegen privéjets door eigenaren te verhinderen om ermee weg te vliegen. Ze hebben zich naar eigen zeggen aan de ingang vastgeketend. Op beelden is ook te zien hoe ze zich met spandoeken en leuzen rond de vliegtuigen verschansen.

Het protest is het werk van een aantal organisaties die eerder ook protesteerden op Schiphol. Het gaat onder meer om Greenpeace, Extinction Rebellion en de organisatie Stay Grounded. Ze protesteren nu in het Zwitserse Genève omdat daar, niet ver van het protest, de jaarlijkse beurs voor privéjets EBACE aan de gang is. De betogers eisen een verbod op privéjets.

De actievoerders zeggen uit zeventien landen te komen en meer dan tweehonderd organisaties te vertegenwoordigen. "Terwijl velen geen eten of huur meer kunnen betalen, verwoesten de superrijken onze planeet, tenzij we ze daarvan weerhouden", zegt Mira Kapfinger van Stay Grounded in een verklaring. Volgens Klara Maria Schenk van Greenpeace dragen de privéjets bij aan de "enorm oneerlijke bijdrage aan de klimaatcrisis" van de allerrijksten.

De actie leidde volgens de luchthaven van Genève ook tot een "tijdelijke verstoring" van het vliegverkeer. Dat wordt geleidelijk weer hervat. Op foto's van het protest is te zien hoe de actievoerders door de politie worden weggevoerd.