Clicky


Rechter wijst schadeclaim FDF tegen Paternotte (D66) om tweets af

Rechter wijst schadeclaim FDF tegen Paternotte (D66) om tweets af
17-05-2023 16:23 | Binnenland | auteur ANP

LEIDEN - Jan Paternotte, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, hoeft geen schadevergoeding aan Farmers Defence Force (FDF) te betalen. De boerenactiegroep had 20.000 euro geëist omdat Paternotte in twee tweets kritiek had geuit. Dat was niet onrechtmatig, besloot de kantonrechter in Leiden woensdag.

De zaak draait onder meer om een tweet van 4 augustus vorig jaar. Daarin schreef Paternotte: "Goed dat Farmers Defence Force morgen niet aan tafel zit met Remkes en het kabinet. Een club die oproept tot intimidatie, asbestdumpingen en brandstichting goedpraat en positie boeren vergelijkt met positie Joden onder nazibewind is geen gesprekspartner."

Ongeveer twee weken later deelde Paternotte een tweet van iemand anders, waarbij een videoboodschap van FDF-leider Mark van den Oever zat. Van den Oever zei dat Paternotte en partijgenoot Tjeerd de Groot "door de knietjes" zouden gaan "voor de strijders van FDF". Paternotte noemde dat een bedreiging.

Volgens FDF had Paternotte met die tweets de eer en goede naam van de beweging aangetast. FDF zegt niet te hebben opgeroepen tot intimidatie en ook asbestdumpingen en brandstichtingen niet goed te praten. In de tweede tweet die Paternotte deelde, beschuldigde iemand FDF van terreur. Door dat te delen, zou Paternotte dat hebben onderschreven.

Of Paternotte zich schuldig heeft gemaakt aan smaad of laster, zoals FDF zei, is niet aan de kantonrechter, maar aan de strafrechter, aldus de uitspraak. Verder vallen de tweets van de D66'er onder de vrijheid van meningsuiting. Wat FDF heeft gezegd over bezoeken aan woningen van ministers, over het dumpen van asbest op snelwegen en over het stichten van branden, biedt volgens de kantonrechter "voldoende feitelijke grondslag voor derden - onder wie Paternotte" om dat te zien als "het goedpraten van de asbestdumping en brandstichting."

In 2021 verloor FDF een soortgelijke rechtszaak tegen D66-leider Sigrid Kaag. Die zaak ging over een uitspraak van Kaag in Nieuwsuur, waarin ze had gezegd dat FDF zich schuldig heeft gemaakt aan, of betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten.

De advocaat van Farmers Defence Force kan nog niet reageren op de uitspraak.

Jan Paternotte laat in een reactie weten: "Het was een vreemd gevoel om het vrije woord te moeten verdedigen in de Nederlandse rechtbank. Dat kan ertoe leiden dat bijvoorbeeld wetenschappers of journalisten minder durven te zeggen, omdat ze anders een rechtszaak boven het hoofd hangt. Dat brengt de democratie in gevaar. Daarom moeten politici een norm stellen. Vandaag is een overwinning voor dat vrije woord en verliest intimidatie."