Clicky


Pilot in Helsinki: sprekende robot gaat pakketjes afleveren op bouwplaatsen

Pilot in Helsinki: sprekende robot gaat pakketjes afleveren op bouwplaatsen
17-05-2023 09:52 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

HELSINKI - Een autonome, emissievrije bezorgrobot, HeRo (Helsinki Robot), zal de klanten van Würth in Helsinki bedienen. De Engelstalige robot zal pakketten van Würth Center naar werklocaties in de buurt gaan vervoeren.

Tijdens deze lente en zomer zal een proefproject in Helsinki, Finland, testen of elektrische en autonome voertuigen kleine bouwbenodigdheden die nodig zijn op bouwplaatsen snel en flexibel kunnen leveren aan klanten in de omgeving. De klantbedrijven van Würth die actief zijn in de werklocaties van het Kalasatama-district, kunnen kleine benodigdheden zoals schroeven of gereedschap bestellen bij Würth Center en deze door een robot op de locatie laten bezorgen.

De robot die in de pilot wordt gebruikt, heeft de naam HeRo (Helsinki Robot) gekregen, een held die emissievrije leveringen levert. Het werd gebouwd en aangepast door het Franse bedrijf TwinswHeel. De technische kant en de klantinterface worden uitgevoerd door het Fins-Franse bedrijf LMAD dat een softwareplatform ontwikkelt voor het bedienen en beheren van autonome robots. De Engelstalige robot, model CiTHY L, kan lasten tot 300 kilogram dragen.

De robot zal klanten tijd besparen omdat hij bestellingen flexibel en stipt kan leveren om aan plotselinge behoeften te voldoen. In de toekomst zou een autonome robot bijvoorbeeld zelfs de lunch naar de medewerkers kunnen brengen.

“Het voordeel van autonome robots is dat ze flexibel spoedleveringen in de buurt kunnen doen zonder het werk van de klant te onderbreken. Autonome robots kunnen een uitstekende aanvulling zijn op de diensten van ons uitgebreide Würth Center-netwerk. Dat de leveringen emissievrij zijn, is een ander voordeel”, zegt logistiek manager Terhi Vesala van Würth Oy. Würth is een dienstverlener die gereedschappen en benodigdheden aanbiedt voor onder andere industrie, bouw en onderhoud. Würth opereert dicht bij zijn klanten via de 200 Würth Centers in heel Finland.

"We zijn continu bezig met het ontwikkelen van onze activiteiten en we zijn geïnteresseerd in het uitproberen van nieuwe manieren om onze klanten in de toekomst van dienst te zijn", vervolgt ze.

“Elektronische en autonome robots zijn de toekomst van leveringen en distributie. Dankzij hen kunnen retailers en logistieke operatoren milieuvriendelijke leveringen aanbieden. Autonome robots kunnen bedrijven helpen de prijs van last-mile-leveringen te verlagen en ook de klantervaring te verbeteren”, zegt Gergely Horvath, werkzaam bij LMAD, de ontwikkelaar van het softwareplatform voor robotbediening en -beheer. "Samenwerken met DB Schenker en Würth Oy aan een echte use case is een fascinerende stap in de richting van de ontwikkeling van autonome leveringen in de EU."

De pilot maakt deel uit van het internationale project URBANE, dat nieuwe manieren zoekt om stedelijke logistieke diensten voor bedrijven en bewoners in steden te realiseren. Naast Helsinki zullen er ook pilots worden uitgevoerd in Bologna (Italië), Valladolid (Spanje) en Thessaloniki (Griekenland). Het project heeft tot doel innovatieve manieren van lokale logistiek te identificeren die de uitstoot of het verkeer in dichtbevolkte stedelijke gebieden kunnen verminderen en bedrijven en inwoners betere diensten kunnen bieden. Het innovatiebedrijf Forum Virium Helsinki van de stad Helsinki is verantwoordelijk voor de projectcommunicatie en de coördinatie van het pilootproject.

De pilot start in mei en eindigt in juli. Op dit moment wordt de robot getest en wordt het lokale stratenpatroon gemodelleerd zodat de robot uiteindelijk zelfstandig kan bewegen. Een assistent begeleidt de robot om ervoor te zorgen dat het project geen overlast of gevaar voor buitenstaanders veroorzaakt.

Als HeRo het druk heeft, worden pakketten ook bezorgd door de bakfietskoerier van DB Schenker om een vlotte levering te garanderen.