Clicky


Griekse premier aangeklaagd door nabestaanden treinramp

Griekse premier aangeklaagd door nabestaanden treinramp
16-05-2023 17:42 | Buitenland | auteur ANP/AFP

ATHENE - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis is aangeklaagd door nabestaanden en slachtoffers van de grote treinramp op 28 februari. Het ongeluk kostte 57 mensen het leven en leidde tot grote woede in Griekenland. De nabestaanden houden de regeringsleider en een aantal andere ministers en ambtenaren verantwoordelijk voor de slechte staat van het spoor, waardoor het drama kon gebeuren.

Een passagierstrein botste die nacht frontaal op een goederentrein, omdat ze op hetzelfde spoor reden. De stationschef die de menselijke fout maakte, is opgepakt en zit vast in afwachting van zijn proces. Maar volgens de nabestaanden is hij niet de enige schuldige. Ze vinden dat de spoorwegbedrijven en de overheid de staat van de spoorwegen te lang hebben verwaarloosd. De stationschef werkte bijvoorbeeld met een zwaar verouderd systeem en de automatische seinen werkten al jaren niet.

Veel Grieken gingen na de ramp uit woede de straat op en trein- en stationspersoneel staakte dagenlang om hun ongenoegen te uiten. Mitsotakis erkende eerder dat er aanhoudende problemen zijn. Hij wil meer geld van de Europese Unie om het spoornetwerk te moderniseren en te kunnen onderhouden.

Komende zondag gaan de Grieken naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Mitsotakis en zijn conservatieve partij staan ver voor in de peilingen en de premier hoopt de komende vier jaar opnieuw zonder coalitiepartners te kunnen regeren.