Clicky


Braziliaanse chauffeurs staan al zes dagen stil op parkeerplaats na ernstige gebreken aan banden

Braziliaanse chauffeurs staan al zes dagen stil op parkeerplaats na ernstige gebreken aan banden
16-05-2023 17:22 | Overtredingen | auteur Redactie

OLDENBURG - Maandag 15 mei tussen 08:00 uur en 14:30 uur hebben in totaal 31 agenten in het Duitse Oldenburg samen met werknemers van het Federaal Bureau voor Logistiek en Mobiliteit (BALM), voorheen BAG, in totaal 62 vrachtwagens gecontroleerd. De controle vond plaats op parkeerplaats Bornhorster Wiesen langs de A29 bij Oldenburg.

Van de 62 gecontroleerde voertuigen waren er 51 niet in orde. In totaal zijn tijdens de controle diverse technische mankementen, overtredingen van de voorschriften voor ladingzekering, de verordening ter bescherming van dieren en de voorgeschreven rij- en rusttijden geconstateerd.

Meteen aan het begin van de controle werd op de parkeerplaats een Portugese trekker met oplegger aangetroffen die dinsdag 9 mei al was stilgezet door de BALM wegens extreme defecten aan de banden. Het betreffende transportbedrijf bleek nog altijd geen bandenwissel uitgevoerd te hebben. De twee chauffeurs uit Brazilië moesten al zes dagen wachten op de parkeerplaats.

De BALM raadpleegde opnieuw het transportbedrijf. Verder werd er nog een administratieve inbreukprocedure (ongeveer 2.000 euro boete) tegen het bedrijf ingeleid omdat de chauffeurs hun wekelijkse rusttijd in het voertuig moesten doorbrengen. De twee chauffeurs werd aangeboden om hen naar het dichtstbijzijnde treinstation te brengen, maar ze weigerden. De politie Oldenburg en de BALM blijven de situatie na de controle in de gaten houden.

Verder bleek tijdens de controle een met nieuwe voertuigen geladen autotransporter, die op weg was naar Bremerhaven, de totale lengte met circa 1 meter te hebben overschreden. De oplegger mocht niet verder rijden. Een voertuig moest ter plaatse worden gelost.

Ook een vrachtwagen met oplegger met Bosnisch kenteken had vanwege zijn belading de voorgeschreven voertuigafmetingen overschreden, zodat in dit geval speciale vergunningen nodig zouden zijn geweest. Aangezien deze niet konden worden getoond, werd de verdere rit verboden. Om de rit te kunnen voortzetten, moet het verantwoordelijke bedrijf toestemming vragen of een geschikt voertuig sturen.