Clicky


Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg

Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
16-05-2023 12:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:35 uur] Het kabinet is nog lang niet verzekerd van voldoende steun voor een miljardenfonds om de landbouwsector te hervormen.

GroenLinks en de PvdA willen de wet daarvoor pas steunen als meer zekerheden worden ingebouwd dat het geld daadwerkelijk naar natuurherstel en verduurzaming gaat, iets waar het kabinet niet in mee gaat. Ook steun van de BBB lijkt uiterst onzeker. Zonder steun van een van de twee blokken is er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor het fonds ter waarde van ruim 24 miljard euro.

"Als je miljarden uitgeeft, dan moet je zorgen dat je aan het eind van de rit je doelen haalt", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. "De natuur herstellen en de landbouw toekomstbestendig maken. Het wetsvoorstel van het kabinet kan dat niet garanderen." De PvdA wil geen "blanco cheque" steunen. "We hebben nu een kans om het voor eens en altijd goed aan te pakken, dus roepen we het kabinet op nu geen half werk te leveren", zegt PvdA'er Joris Thijssen.

Door de linkse tegenstem is het kabinet straks afhankelijk van BBB om het wetsvoorstel door de Eerste Kamer te krijgen. BBB-leider Caroline van der Plas laat weten alleen voor het wetsvoorstel te stemmen als haar partij "krijgt wat we willen". Dat betekent dat haar voorstellen om de wet aan te passen worden aangenomen, en dat die van GroenLinks/PvdA sneuvelen. Ook wil ze de toezegging dat "geen cent" van het fonds naar de gedwongen uitkoop van boeren gaat. Van der Plas heeft onder meer voorgesteld dat 10 miljard euro uit het fonds naar zaken als innovatie of "managementmaatregelen" gaat.