Clicky


Deal over bescherming kerncentrale Zaporizja lijkt in zicht

Deal over bescherming kerncentrale Zaporizja lijkt in zicht
12-05-2023 23:57 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WENEN - Een deal tussen het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Oekraïne en Rusland over de bescherming van de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja lijkt in zicht te komen.

Directeur-generaal Rafael Grossi is van plan deze maand een overeenkomst in de VN-Veiligheidsraad te presenteren, zeggen vier diplomaten tegen persbureau Reuters.

Grossi probeert al maanden afspraken te maken om de veiligheid rondom de kerncentrale, de grootste in Europa, zeker te stellen. Hij hoopt daarmee een nucleaire ramp te voorkomen.

Door beschietingen is de externe stroomtoevoer van de centrale al meermaals volledig stil komen te liggen, terwijl die nodig is voor de koeling van de reactoren.

De centrale in het zuiden van Oekraïne werd ruim een jaar geleden, aan het begin van Russische inval, ingenomen door Russische troepen. In de omgeving vinden nog altijd gevechten plaats.

Diplomaten zeggen dat de IAEA-chef met uitgangspunten komt voor het beschermen van de kerncentrale, bijvoorbeeld geen beschietingen vanuit en naar het nucleaire terrein.