Clicky


CNN: Britten hebben langeafstandsraketten geleverd aan Oekraïne

CNN: Britten hebben langeafstandsraketten geleverd aan Oekraïne
11-05-2023 12:19 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN/WASHINGTON - Het Verenigd Koninkrijk heeft Oekraïne voorzien van langeafstandskruisraketten, meldt CNN op basis van hooggeplaatste westerse bronnen. De al lang door Oekraïne gewenste wapens zouden een rol kunnen spelen in het verwachte tegenoffensief van Kyiv. Het ministerie van Defensie in Londen weigerde commentaar te geven.

Onlangs werd bekend dat de Britten bedrijven hebben gevraagd raketten met een bereik tot 300 kilometer te leveren, maar Londen zei dinsdag dat er nog geen definitieve beslissing was genomen.

De door de Britten geleverde raketten zijn volgens CNN van het type Storm Shadow, ontwikkeld door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk en gemaakt door het bedrijf MBDA Missile Systems. Ze worden doorgaans vanuit de lucht gelanceerd en hebben een bereik van ruim 250 kilometer.

Bereik van 80 kilometer

Daarmee kunnen de Oekraïners reiken tot diep in Russisch bezet gebied in Oost-Oekraïne of de Krim. Kyiv zou Londen hebben verzekerd dat de raketten niet worden ingezet op doelen binnen Rusland. De raketten die de Verenigde Staten tot nu toe hebben geleverd hebben een bereik van ongeveer 80 kilometer. Washington is vooralsnog huiverig om projectielen voor langere afstand te leveren.

Eerder dit jaar liet de Britse premier Rishi Sunak weten dat zijn regering overweegt Kyiv te voorzien van langeafstandswapens. Het is niet de eerste keer dat Groot-Brittannië verder is gegaan dan de VS in het leveren van wapens. De Britten kondigden als eersten aan moderne westerse tanks naar Oekraïne te sturen.