Clicky


 


Bonden vragen werknemers Nedcar werk vrijdag te hervatten

Bonden vragen werknemers Nedcar werk vrijdag te hervatten
11-05-2023 12:05 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BORN - [update 13:57 uur] De vakbonden gaan de werknemers van Nedcar vragen vrijdag het werk te hervatten. Dat heeft bestuurder Ron Peters van de FNV donderdagochtend laten weten. Volgens Peters zit er beweging bij eigenaar VDL. Er zal zo snel mogelijk overleg plaatsvinden tussen bonden en directie van VDL, aldus de FNV.

"Er is beweging, daarom vragen we de werknemers de acties op te schorten", zei Peters. "Gisteren was er na bemiddeling van oud-minister Aart Jan de Geus tot laat in de avond informeel overleg tussen de vakbonden en de directie van VDL Nedcar. Dat heeft er bij ons toe geleid dat wij een aardig goed gevoel hebben bij het vervolgen van een formele onderhandelingsronde. We hebben redelijk wat vertrouwen om eruit te komen."

"Omdat we weer formeel aan tafel gaan, dienen wij de stakingen formeel op te schorten", voegt Peters toe. "Als wij tot een onderhandelingsresultaat komen, leggen wij dat eerst aan de leden van de vakbonden voor. Die bepalen uiteindelijk of we een deal hebben of niet."

CNV houdt nog een slag om de arm. Bestuurder Jeroen Bruinsma van de bond waarschuwt dat de stakingen nog niet definitief van de baan zijn. "De handreiking is een eerste stap om weer aan tafel te gaan. Daarna moeten er nog veel meer gezet worden. En de leden moeten er daarna nog mee akkoord gaan."

Bruinsma waarschuwt niet te hard van stapel te lopen. "Inmiddels lijkt de directie onder druk van de stakende medewerkers de noodzaak van een aangepast sociaal plan toch ook in te zien", zegt Bruinsma. "Eerst maar eens zien of de leden daadwerkelijk willen dat we gaan overleggen. En dan zien wat daar uitkomt."

De vakbonden riepen afgelopen maandag een staking uit, die nog gaande is. De stakingen braken uit na het mislukken van overleg over een nieuw sociaal plan. Vorige week brak daardoor al een twee dagen durende wilde staking uit.

De bonden willen een nieuw sociaal plan uit vrees voor massaontslagen als gevolg van het einde van het contract met BMW begin volgend jaar voor de bouw van MINI’s. Volgens de FNV willen de bonden een sociaal plan van zo’n 240 miljoen euro, en wil VDL niet verder gaan dan het wettelijk minimum, 120 miljoen euro. Bij Nedcar werken zo’n 3800 mensen.

Foto's

  • J.Roeland
    VDL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats