Clicky


 


Wereldwijd nog nooit zoveel mensen op de vlucht binnen eigen land

Wereldwijd nog nooit zoveel mensen op de vlucht binnen eigen land
11-05-2023 10:24 | Klimaat | auteur ANP/AFP

OSLO - Crises als de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering hebben vorig jaar geleid tot een ongekend aantal mensen dat binnen eigen land moest vluchten. Meer dan 71 miljoen mensen stonden in 2022 geregistreerd als intern ontheemden. Dat zijn vluchtelingen die hun huis verlaten, maar niet naar het buitenland gaan.

Het gaat om een toename van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder, staat in een rapport van de Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) en de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). Natuurrampen zorgen voor de meeste ontheemden. De IDMC noemt als voorbeeld de ernstige overstromingen in Pakistan. Daar moesten miljoenen mensen vluchten.

Zo'n 75 procent van de intern ontheemden bevindt zich in slechts tien landen: Oekraïne, Syrië, Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Colombia, Ethiopië, Jemen, Nigeria, Somalië en Soedan. In dat laatste land brak dit jaar een gewapend conflict uit tussen het leger en een paramilitaire groepering, de Rapid Support Forces (RSF). Dat leidde sinds 15 april al tot 700.000 nieuwe ontheemden.

NRC-chef Jan Egeland omschreef de wereldwijde situatie van vorig jaar als een rampzalige samenloop van conflicten en natuurrampen. "De oorlog in Oekraïne heeft ook bijgedragen aan een internationale voedselcrisis die intern ontheemden het hardst heeft getroffen", zei hij. Volgens Egeland is de "vooruitgang ondermijnd die jarenlang is geboekt in de wereldwijde aanpak van hongersnood en ondervoeding".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats