Clicky


Spanningen tussen Polen en Rusland lopen op

Spanningen tussen Polen en Rusland lopen op
10-05-2023 16:05 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU/WARSCHAU - De spanningen tussen Polen en Rusland lopen op vanwege een aantal voorvallen tussen de twee landen. Zo heeft Polen de Russische ambassadeur in het land ontboden vanwege een incident met een Russisch gevechtsvliegtuig en een Pools vliegtuig boven de Zwarte Zee.

De jet vloog volgens Polen vrijdag gevaarlijk dicht in de buurt van een vliegtuig van de Poolse grenswacht, waardoor de Poolse piloot tijdelijk de controle over zijn toestel verloor. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt het incident sterk te veroordelen. Het gaat volgens een woordvoerder om "provocerend en agressief gedrag" en een "ernstig internationaal incident".

Tegelijkertijd klinkt vanuit Rusland kritiek op Polen, dat van plan is om de Russische regio Kaliningrad in officiële documenten Królewiec te noemen. Deze Russische exclave ligt tussen Polen en Litouwen. Het besluit staat volgens het Kremlin gelijk aan een "vijandige daad". De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog ingenomen door de Sovjet-Unie en werd vernoemd naar politicus Michail Kalinin, die gelinkt wordt aan een bloedbad waarbij duizenden Poolse militairen werden gedood door Sovjet-troepen. De naam Królewiec werd in de 15e en 16e eeuw ook al gebruikt.

Russische kruisraket

Poolse media melden ook dat het militaire object dat vorige maand in een Pools bos werd gevonden, een Russische kruisraket van het type Ch-55 was. Deze informatie is niet door de autoriteiten bevestigd. Eerder schreven media dat het object in het bos in het noordwesten van het land was beland na een test met de Poolse verdedigingssystemen. Sinds de Russische inval in Oekraïne is Polen extra alert bij de grenzen.

Polen geldt voor Oekraïne als een belangrijke partner in de ruim een jaar durende oorlog. Het land vangt veel Oekraïense vluchtelingen op en steunt regelmatig Oekraïense verzoeken voor zwaardere wapens, bijvoorbeeld toen andere landen nog terughoudend waren over de levering van Leopard 2-tanks.