Clicky

 Staat in beroep tegen uitspraken in twee toeslagenzaken

Staat in beroep tegen uitspraken in twee toeslagenzaken
09-05-2023 15:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Staat gaat in beroep tegen twee rechterlijke uitspraken over de afhandeling van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Het gaat om zaken die te maken hebben met de termijn waarbinnen UHT, de instantie die de compensatieregeling voor gedupeerden uitvoert, moet beslissen als ouders in beroep gaan. Dat meldt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan de Tweede Kamer.

De reden om in beroep te gaan, is dat de twee uitspraken lijnrecht tegenover elkaar staan. De rechtbank Midden-Nederland bepaalde vorige maand dat UHT langer de tijd krijgt om beroepen van ouders af te handelen. De rechtbank Rotterdam oordeelde juist dat de huidige termijn van twaalf weken na indiening van het beroep gehandhaafd blijft.

UHT ziet zich daarom "helaas genoodzaakt" om tegen beide uitspraken in beroep te gaan. De Vries benadrukt dat het haar "sterke wens" is om zo min mogelijk tegenover ouders te staan in de rechtszaal. Maar de ontstane situatie waarin voor gedupeerden in verschillende regio's verschillende beslistermijnen gelden, noemt zij "onwenselijk voor ouders".

Operationele problemen

Daarnaast wijst De Vries op "operationele problemen" die dit met zich meebrengt voor UHT zelf. De afhandeling van het toeslagenschandaal is door alle verschillende regelingen voor groepen gedupeerden al ingewikkeld genoeg. Door deze uitspraken komt daar nog een extra factor bij waar de organisatie rekening mee moet houden: de woonplaats van een bezwaarmaker.

Door het hoger beroep is het nu aan de Raad van State om te zorgen dat er "een uniforme lijn" komt en daarmee "duidelijkheid voor de ouders", aldus De Vries. "UHT zal evenwel voortvarend aan de slag gaan met de dossiers van de ouders, zodat daar geen onnodige vertraging in zal ontstaan."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel1,906

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions