Clicky


 


CNV: staking bij VDL Nedcar gaat woensdag en donderdag door

CNV: staking bij VDL Nedcar gaat woensdag en donderdag door
09-05-2023 13:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

BORN - [update 14:35 uur] Personeel van VDL Nedcar staakt de rest van de week door. Dat heeft vakbond CNV Vakmensen dinsdag laten weten. FNV Metaal laat weten dat er woensdag en donderdag gestaakt wordt. Uiterlijk donderdag beslist FNV Metaal of ook vrijdag het werk wordt neergelegd.

Dat de FNV twee en CNV drie extra dagen aan de huidige tweedaagse staking toevoegt heeft te maken met het registratiesysteem van beide bonden. Volgens bestuurder Ron Peters van FNV Metaal kan de CNV stakers over een langere periode registreren dan de FNV, die stakers slechts over een periode van twee dagen kan registreren.

Werknemers die door willen gaan met de staking die maandag begon, kunnen zich woensdag laten registreren bij stands van de bonden op de markt in het Limburgse dorpje Holtum op een steenworp afstand van Nedcar. De bonden zijn boos omdat in hun ogen eigenaar VDL van de autofabriek niet aan hun eisen voor een beter sociaal plan tegemoetkomt. De vakbonden vrezen massaontslagen nu een contract van VDL met BMW voor de productie van MINI's in Born begin volgend jaar afloopt. Zicht op een nieuw contract is er niet, waardoor de vakbonden vrezen dat dit het einde van Nedcar is.

De staking wordt volgens bestuurder Jeroen Bruinsma van CNV Vakmensen voortgezet omdat er nog geen reactie is gekomen van de directie van VDL. "Dan rest ons niks anders dan verdere acties uit te zetten", aldus Bruinsma. Maandag peilden de bonden tijdens een actiebijeenkomst in Holtum de stakingsbereidheid bij de werknemers, en die bleek groot. Ook als er langer moet worden doorgestaakt.

"Klaarblijkelijk speelt de directie van VDL het hard", zei bestuurder Ron Peters van FNV Metaal dinsdag. "Dit gaat het bedrijf veel schade opleveren." Volgens Bruinsma is het vertrouwen in de leiding van VDL weg. "Dat er bijvoorbeeld wel dividend wordt uitgekeerd, maar er geen ruimte is om het sociaal plan aan te passen, is slecht gevallen. De mensen hier hebben vaak hun hele ziel en zaligheid in het bedrijf zitten, maar krijgen steeds sterker het idee dat dat voor de directie van weinig waarde is. Dat maakt ze boos."

Foto's

  • J.Roeland
    VDL

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,263
Diesel2,092

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats